Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Zo hef je je blokkades op en leer je het beste uit jezelf te halen

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Artikel
Datum
10 maart 2022
4 minuten leestijd

Hoe zorg je ervoor dat je het beste uit jezelf haalt? Daar draait het om bij persoonlijke effectiviteit. Schouten & Nelissen University of Applied Sciences helpt professionals om hun sterke punten te benadrukken en eventuele blokkades uit de weg te ruimen. Reina Hekman en Marieke Schouten delen hun belangrijkste adviezen.

Stel, twee mensen geven dezelfde presentatie. Ze zijn allebei even gekwalificeerd. Toch hangt het publiek bij de ene spreker aan diens lippen, terwijl het bij de ander de aandacht er maar nauwelijks bij kan houden. Het verschil? “Charisma”, zegt Reina Hekman. Het verschijnsel intrigeert haar al jaren, en is een belangrijk onderdeel van de trainingen over presenteren en persoonlijke overtuigingskracht die ze onder meer voor SUAS verzorgt. “Wie de kracht van charisma weet in te zetten, komt een stuk verder. En in tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt, is charisma wel degelijk iets dat je aan kan leren en waar je beter in kan worden.”

Een foto van Marieke Schoute en Reina Hekman naast elkaar, de foto's zijn in zwart-wit.

Aantrekkingskracht

Volgens Hekman begint charisma bij het schenken van oprechte aandacht. “Het gaat niet om jou, maar om de ander. Als je erin slaagt om anderen in het licht te zetten, het gevoel te geven dat ze ertoe doen en dat er naar ze geluisterd wordt, dan levert dat een enorme aantrekkingskracht op. En wordt er ook beter naar jou geluisterd.” Toch zal het niet voor iedereen even eenvoudig zijn om die kracht van charisma op te wekken. Bijvoorbeeld omdat ze een bepaalde rem ervaren, ziet Hekman in haar werk vaak terug.

“De blokkades die mensen ondervinden, hebben vaak met zelfkritiek te maken. Met hoe je over jezelf denkt en hoe je vermoedt dat een ander over jou denkt. Met perfectionisme of het zogenaamde impostor syndrome – het gevoel dat je eigenlijk niet gekwalificeerd genoeg bent voor je werk en dat mensen daar vroeg of laat achter zullen komen.”

Saboteur

Om de strijd met dergelijke negatieve gedachten aan te gaan, is het allereerst zaak om je er bewust van te zijn. Zulke saboteurs of het welbekende ‘stemmetje in je hoofd’ bestaan in de kern om jezelf te beschermen, maar als ze te veel de overhand krijgen kan je dat in de weg gaan zitten. Zaak dus om die belemmeringen goed in kaart te brengen. “Zodra je weet welke blokkades jou dwarszitten, kan je snel ingrijpen als ze opspelen en jezelf direct in een positievere mentale staat brengen”, adviseert Hekman. Ze merkt daarbij wel op dat het niet altijd gemakkelijk is om die verandering in je eentje te bewerkstelligen. “Mensen kunnen zo verstrikt raken in hun eigen gedachten, dan is het vaak fijn als iemand van buiten je daaruit kan trekken. Je helpt relativeren en samen met jou kijkt hoe je het beste je blokkades op kan heffen.”

Paplepel

Marieke Schouten herkent hoe de blik van een ander kan helpen om het beste uit jezelf te halen. Als directeur en DNA Officer bij Schouten & Nelissen heeft ze een vrije rol, die ontstond nadat anderen bepaalde talenten bij haar hadden opgemerkt. “Netwerken en de verbinding tussen mensen maken, gaat bij mij erg vanzelf. Ik ben van nature erg nieuwsgierig en oprecht geïnteresseerd in wat een ander te vertellen heeft. Daarnaast kan ik het verhaal van ons familiebedrijf natuurlijk heel makkelijk vertellen, dat is me met de paplepel ingegoten. Maar omdat dat voor mij zo normaal is, had ik er anderen voor nodig om me erop te wijzen.” Inmiddels is netwerken, verbinden en het uitdragen van de waarden van het bedrijf een belangrijk onderdeel van haar rol bij Schouten & Nelissen.

Feedback

Omdat Schouten elke professional zo’n frisse blik gunt, hamert ze op het belang van feedback. Daarnaar vragen én er vervolgens ook de juiste boodschap uit halen, blijkt niet voor iedereen even makkelijk. “We zijn zo geprogrammeerd dat we ons bij het krijgen van feedback vooral op het negatieve focussen. Dan horen we vooral wat er nog beter moet en niet wat je al heel goed kan. We geloven dat je je beter kunt richten op wat je al heel goed kan om daar nóg beter in te worden. Daar krijg je energie van en zo creëer je meerwaarde voor jezelf en je werkgever. Terwijl je richten op waar je niet goed in bent vaak vooral heel veel energie kost en je verder maar weinig oplevert”, zegt Schouten. Ze adviseert dan ook om het geven en ontvangen van feedback structureel in te bedden zodat het een continu proces wordt. Bijvoorbeeld met een HR-cyclus of door er na elk project een vast moment voor te nemen.

APK

Naast die focus op je sterke punten, verdienen volgens Schouten ook je valkuilen aandacht. “Vaak ben je zelf je eigen grootste vijand. En om het maximale uit je leven te halen, moet je leren om die belemmeringen aan de kant te schuiven.” Net als Hekman gelooft Schouten dat hulp van buitenaf daarbij net dat extra zetje in de goede richting kan geven. “Ik ben op een gegeven moment zelf met een coach aan de slag gegaan toen ik merkte dat ik op bepaalde vlakken vastliep. Dat gun ik iedereen minstens een keer in z’n leven. Je auto breng je ook om de paar jaar na de APK, waarom jezelf dan niet?”

Wil je je blokkades uit de weg ruimen en het beste uit jezelf halen?

Dan is de training ‘Versterken van persoonlijke kracht’ iets voor jou.

BEKIJK DE TRAINING

Zes mensen staan in een werkplek en dansen in een cirkel, in de cirkel staat een vrouw met haar handen in de lucht.

Gerelateerde artikelen