Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Ontwikkel je competenties voor de ultieme power skills

Thema: Power skills
Rubriek
Artikel
Datum
6 juni 2023
5 minuten leestijd

Of je nu LinkedIn opent of actief rondkijkt op vacaturesites: de focus op ontwikkeling is niet te missen. Leren on the job is belangrijker dan ooit. En dan hebben we het niet alleen over praktische vaardigheden. De nadruk ligt op een combinatie van persoonlijke en professionele competenties, oftewel ‘power skills’. Maar hoe kom je erachter welke competenties bijdragen aan jouw power skills? En hoe kun je competenties ontwikkelen op zo’n manier dat ze waarde toevoegen?

De ontwikkeling van competenties voedt jouw power skills

Spreken we over power skills, dan hebben we het over de ideale mix van theoretische kennis én ‘menselijke’ skills. De kennis en vaardigheden die je nodig hebt om jezelf persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. De power zit ‘m in die mix - tussen kennis en kunde.

Neem leiderschap; je kunt nog zoveel business trainingen volgen – maar kun je dit niet omzetten in een empathische houding, dan bereik je niet het beste resultaat. Heb je aandacht voor (het aanscherpen van) je vaardigheden, dan geeft je enorm veel voordeel. Door te blijven werken aan je ontwikkeling, onderscheid je jezelf en maak je jouw carrière klaar voor de toekomst.

Werk je bijvoorbeeld aan creativiteit als skill, dan leert dit jou anders te kijken, nieuwe connecties te maken en beter om te gaan met verandering. Competenties die precies van nut zijn om jezelf te positioneren op de arbeidsmarkt én jou persoonlijk ook verder brengen.

Hoe ontdek je welke competenties je kunt ontwikkelen?

Eerlijk is eerlijk: een deel van de competenties die je nodig hebt, heb je waarschijnlijk al onder de knie. Terwijl andere kennis en vaardigheden nog meer van jouw aandacht vereisen. Misschien ben je een wizard in Excel, maar kun je nog iets doen aan je people skills. Of ben je een echte kei in het bouwen van relaties, maar kun je nog beter worden in onderhandelen. Hoe kom je erachter welke competenties bijdragen aan het ontwikkelen van jouw power skills?

  1. Functioneringsgesprek

Een functioneringsgesprek of ontwikkelgesprek is een uitstekende gelegenheid om te ontdekken welke competenties er nog missen in je toolkit met powerskills. Krijg je bijvoorbeeld feedback over je managementstijl, dan ontbreekt het je mogelijk aan effectieve communicatievaardigheden. Die kennis kan je wellicht helpen bij het ontwikkelen van ’leiderschap’. Je kunt jezelf richten op effectieve communicatie om deze competentie te ontwikkelen.

  1. Situatie waarin niet aan de verwachtingen wordt voldaan

Heb je de grip op je takenpakket verloren of is je uitgewerkte voorstel inhoudelijk niet sterk genoeg? Wanneer je in een situatie zit waarin je niet aan bepaalde verwachtingen kan voldoen, wordt al snel duidelijk welke vaardigheden missen. Ben je verantwoordelijk voor het leiden van een project en lukt het niet om dit binnen de gestelde termijn te voltooien? Dan kan het ontbreken van effectief projectmanagement de oorzaak zijn. Geen nood, want het ontwikkelen van competenties op het gebied van projectmanagement helpt je om projecten effectiever te managen.

Een blonde vrouw staat voor een bank en een paar stoelen. De vrouw heeft een witte blouse en een roze broek.
  1. Veranderende rol op werk

Stel, je krijgt een nieuwe rol of verantwoordelijkheden toegewezen. Je bent bijvoorbeeld marketingmedewerker en wordt verantwoordelijk voor het ontwerpen van campagnes. Dan kun je jouw kennis over het opzetten van campagnes of het leiden van projecten misschien wel wat aanscherpen. Ook de opkomst van nieuwe technologie - zoals AI - geeft je de kans om andere skills verder te ontwikkelen.

  1. Een sollicitatie

Tijdens een sollicitatiegesprek vraagt de interviewer je waarschijnlijk naar je vaardigheden en ervaringen. Hierdoor kun je erachter komen welke competenties belangrijk zijn voor de functie waarop je solliciteert en welke skills je nog kunt verrijken. Dit helpt je om gerichter te werken aan competenties om een soortgelijke functie in de toekomst succesvol te vervullen.

  1. Feedback vragen

Vraag je weleens feedback aan collega’s? Eerlijke feedback kan je helpen om meer inzicht te krijgen in hoe je presteert op het werk. Door deze feedback te gebruiken als uitgangspunt kun je gericht werken aan het aanscherpen van de juiste competenties. Wil je dit op een gezellige manier aanpakken, dan kun je bijvoorbeeld gebruik maken van een werkvorm of spel. De chocoladebox ‘Vraag gewoon feedback’ is bij SUAS favoriet. Vind je feedback geven aan een collega ingewikkeld? Geef dan zelf als eerst een positieve review, bijvoorbeeld op LinkedIn. Een mooie uitnodiging!

Weten welke competenties je nog kunt aanvullen? Dat is essentieel voor het vormen van power skills. Probeer daarom in verschillende situaties alert te blijven over welke lessen je eruit kunt trekken. Ben je daarnaast bereid fouten te maken?

De veiligheid en ruimte om fouten maken – en daar vervolgens van te leren - is heel waardevol voor je carrière. Als iets niet lukt, betekent dat niet dat je faalt, maar dat er ruimte is voor groei en je jezelf kunt blijven uitdagen.

Hoe kun je jouw competenties ontwikkelen?

Hoe kun je je competenties ontwikkelen en je power skills verder verbeteren? Er zijn verschillende manieren waarop je kunt werken aan je vaardigheden. Hier zijn enkele tips:

  • Opleidingen en trainingen: Het volgen van opleidingen en trainingen is een effectieve manier om nieuwe competenties te ontwikkelen en bestaande vaardigheden te verbeteren.
  • Zelfstudie: Er zijn veel bronnen beschikbaar om zelfstudie te doen, zoals boeken, online cursussen, tutorials en video's. Door zelfstudie te doen, kun je op je eigen tempo en in je eigen tijd werken aan je vaardigheden.
  • Coaching & mentorschap: Het werken met een coach of mentor kan je helpen om je competenties te ontwikkelen door gerichte feedback en ondersteuning te bieden. Een coach kan je ook helpen om je doelen te stellen en een actieplan te maken om deze doelen te bereiken.

Natuurlijk kun je ook van je collega’s leren, door (tijdelijk) te wisselen van werk of kennissessies te houden met je team. Een banenruil, een nieuwe taak, een uitdagend project of zelfs een nieuwe rol helpt je om kennis en ervaring op te doen. Goed contact met collega’s zorgt er ook voor dat je makkelijker nieuwe skills opdoet bij projectgroepen of teamsessies.

Drie vrouwen staan in een werkplek. Twee van hen hebben een papiertje in hun hand, de vrouwen kijken op het papier en lachen

Snel grote stappen zetten

Wil je snel grote stappen zetten? Dan is het handig om een plan te maken voor het ontwikkelen van je competenties. Stel concrete doelen en bekijk je voortgang om gemotiveerd te blijven en te weten wat er nodig is om je power skills verder te ontwikkelen. Kijk daarbij goed naar wat past bij jou.

Hoe leer jij het liefst? Zijn er opleidingen die je aanspreken? Hoeveel tijd wil je per maand investeren? En wanneer wil je de gewenste competenties onder de knie hebben?

Jouw skills wil je natuurlijk ook kunnen toepassen in een veilig leerklimaat. Dat betekent risico’s nemen, fouten maken, opnieuw proberen én je daarbij gesteund voelen door je collega’s en managers. Alleen op deze manier stap je uit je comfortzone, ontdek je nieuw terrein en kom je in nieuwe situaties terecht die om nieuwe skills vragen.

Maak impact met power skills

Door te investeren in het ontwikkelen van je competenties en vaardigheden, maak je impact op je werk, maar ook in je persoonlijke leven. Bij SUAS geloven we dat power skills mensen sterker maken. Daarom werken we elke dag aan het optimaliseren van ons lesaanbod, zorgen we voor persoonlijke leermogelijkheden en bieden we relevante competentieontwikkeling die direct bijdragen aan de vraag naar power skills in de markt. Benieuwd hoe wij jou kunnen helpen groeien?

BEKIJK ONS AANBOD

Een vrouw staat voor een tafel. Aan die tafel zitten vijf mensen. De vrouw leunt op een stoel en kijkt in de camera.

Gerelateerde artikelen