Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Met deze 6 power skills krijgt jouw carrière een ongekende boost

Thema: Power skills
Rubriek
Artikel
Datum
6 februari 2023
7 minuten leestijd

Van diversiteit en inclusie tot een remote omgeving en digitale uitdagingen: we werken in een constante staat van verandering. Dat vraagt om het succesvol combineren van theoretische kennis met praktische, menselijke vaardigheden. Zo ontwikkel je de zogeheten power skills: relevante kennis en vaardigheden voor de wereld van vandaag én morgen.

En die zijn broodnodig, want maar liefst 90% van de managers en leidinggevenden verwacht een tekort aan mensen met de juiste kwalificaties – een ‘skills gap’. Wil jij de regie over je carrière nemen en blijven groeien? Dan is het tijd om te werken aan je power skills.

Power skills: de perfecte mix van soft en hard skills

Als je mensen vraagt naar een omschrijving van soft skills, zul je horen dat het om sociale, emotionele en hogere cognitieve vaardigheden gaat. Bijvoorbeeld empathie, creativiteit, kritisch denken en management. Als het gaat over hard skills, denk je vaak aan meer praktisch ingestoken vaardigheden. Het zijn de basisvaardigheden die je nodig hebt voor het uitvoeren van je werk, zoals het bedienen van een heftruck of doen van de boekhouding.

Maar in een wereld waar technologie niet meer weg te denken valt, worden veel praktische taken uitbesteed aan digitale tools. Dat betekent automatisch dat de behoefte aan bepaalde vaardigheden verandert. Er is meer ruimte voor de mens achter de knoppen. Dit maakt dat het nu vooral de combinatie van hard en soft skills is waarmee je groeit als professional én als persoon.

De succesformule voor persoonlijke ontwikkeling, ligt in de rijkheid van power skills. Een deel daarvan heb je waarschijnlijk al onder de knie, terwijl andere kennis en vaardigheden nog meer van jouw aandacht vereisen.

Een vrouw staat voor een muur waar post-its ophangen onder de kopjes: to do, doing en done.

Met deze skills raak je nooit uitgeleerd

En dat is het mooie aan power skills: je bent nooit uitgeleerd.

Door constant te werken aan de ideale mix, perfectioneer je het recept voor persoonlijke groei. Op deze manier blijf je niet alleen weerbaar, sterk en in beweging, maar behoud je ook de controle over jouw carrière – nu en later.

Maar power skills zijn niet universeel. Ieder persoon heeft kwaliteiten en ambities die heel eigen zijn. Dat is een goede zaak! Want een bedrijf vol verschillende skills kan alleen maar betekenen dat er gezamenlijk gewerkt wordt aan succes, ook buiten kantoortijden.

Hoe je dus invulling geeft aan jouw skills, is heel persoonlijk en afhankelijk van jouw professionele omgeving. Het is wel heel duidelijk dat de toekomst vraagt om ontwikkelkracht, veerkracht, verbeeldingskracht, de moed om jezelf kritische vragen te stellen en (wetenschappelijke) kennis.

Hoe je dat bereikt? Door essentiële vaardigheden op te doen, zoals communicatie, samenwerking, veranderkracht, leiderschap en productiviteit. Daarnaast is ook het blijven bijspijkeren van je kennisniveau van belang, denk aan lessen in Business Intelligence, Finance & Accounting, HR & Talent Development, Marketing & Sales, en Project Management.

Waarom jij wilt werken aan je power skills

Leidinggevenden worstelen er nu al mee en zien het probleem alleen nog maar groter worden: de skills gap. Dit is het gebrek aan de juiste kennis en vaardigheden die nodig zijn om een bedrijf competitief en succesvol te houden. Onder invloed van technologie neemt de behoefte aan handmatige, fysieke en cognitieve basisvaardigheden af, terwijl de vraag naar sociale, emotionele en hogere cognitieve vaardigheden toeneemt. Met andere woorden: de vraag naar future proof skills is groeiende.

Uit onderzoek van het McKinsey Global Institute blijkt dat elke medewerker, ongeacht de sector, het beroep of de locatie, een reeks basisvaardigheden nodig heeft om: 

  • Waarde toe te voegen die verder gaat dan wat geautomatiseerde systemen en intelligente machines kunnen doen.
  • Te werken in een digitale omgeving.
  • Zich voortdurend aan te passen aan nieuwe manieren van werken en nieuwe technologieën. 

Power skills met betrekking tot leiderschap, teamwork, communicatie, welzijn, en productiviteit zijn van cruciaal belang op iedere werkvloer. Dus ongeacht waar je als werknemer werkt – in een kantoor, ziekenhuis, warenhuis, vanuit de woonkamer, of in de horeca – investeren in de ontwikkeling van power skills geeft je een voorsprong op de arbeidsmarkt én draagt bij aan je werkgeluk en persoonlijke groei.

Maar net zoals medewerkers behoefte hebben aan de ontwikkeling van deze vaardigheden, is het voor werkgevers essentieel om hen aan te moedigen. Het houdt medewerkers namelijk betrokken, productief, tevreden en stimuleert innovatie. Bovendien zijn blije medewerkers minder geneigd een fijne werkplek in te ruilen voor een andere.

Een vrouw staat met twee rode mokken in haar hand in een kantine. Achterin de kantine zitten twee andere vrouwen te werken.

Met welke power skills maak je impact?

Succesvolle bedrijven groeien, omdat ze investeren in het ontwikkelen van de persoonlijke en professionele skills van hun medewerkers. Een rapport van Udemy stelt zelfs het volgende: “We hebben het afgelopen jaar een driecijferige groei gezien in categorieën als productiviteit, leiderschap en management, en persoonlijke groei.” Er wordt dus stevig ingezet op de ontwikkeling van power skills; vaardigheden die je niet door machines kunt vervangen.

Maar welke power skills zijn nu belangrijk om te ontwikkelen? Met de volgende trainingen kun jij bijvoorbeeld jouw skills aanscherpen:

  • Leiderschap
    Leiderschaps- en managementvaardigheden zijn voor iedereen relevant. Sterker nog, bedrijven die trainingen in leiderschap aanbieden, zelfs als je management niet ambieert, hebben 4,2x meer kans om beter te presteren dan bedrijven die dat niet doen. Ook stimuleert het assertiviteit bij medewerkers en dat draagt weer bij aan verandering.
  • Teamwork
    De belangstelling voor teambuilding is sterk toegenomen. Vooral de behoefte om verbonden te willen blijven met thuiswerkers en degenen op kantoor is groot. Iemand die onderlinge connectie kan stimuleren en zich goed weet te manoeuvreren in deze omgeving heeft een streepje voor. 
  • Productiviteit
    In het verlengde van teamwork ligt productiviteit. Vooral met internationale teams kan het lastig zijn om connecties te leggen die je helpen productief en gedreven te blijven. Gelukkig zijn er voldoende tools als Zoom en Miro die je hierbij helpen. Vul die kennis aan met cursussen waarin efficiënt werken en tijdsmanagement centraal staan en je hebt de gouden productiviteitscombinatie te pakken!
  • Communicatie
    Een goede samenwerking valt of staat met communicatie. Waar je voorheen duidelijk lichaamstaal kon waarnemen, heeft digitalisering dat allemaal net wat lastiger gemaakt. Het is dus enorm belangrijk om de fijne kneepjes van communicatie te beheersen. Zo krijg je niet alleen meer voor elkaar, maar zorg je ook voor harmonieuze samenwerkingsverbanden.
  • Mentaal welzijn & weerbaarheid
    Digitalisering en thuiswerken heeft de grens tussen privé en werk enorm vervaagd. Daarnaast kan constante verandering voor onrust zorgen. Het is daarom fijn als je hier stressbestendig en weerbaar mee om kunt gaan.
  • Kritisch, strategisch en creatief denken
    In de top 5 van skills waar mensen zich tegenwoordig het meest op focussen staan kritisch, strategisch en creatief denken. Precies dat wat AI niet voor ons kan doen. Hoeveel hulp digitale tools ook bieden, de mensen achter de knoppen bepalen het succes.

Nogmaals, een skill krijgt pas power op het moment dat de ideale mix ontstaat tussen kennis en kunde. We hebben een breed aanbod opleidingen en trainingen waarmee je jouw perfecte combinatie kunt maken. Denk bijvoorbeeld aan onze kennisgerichte opleidingen: je kunt een (deel van een) master volgen, of een van onze coach - en trainersopleidingen.

Een vrouw staat in een lege kantine naast een whiteboard. Op dat bord staat de golden circel met why, what en how.

Het ontwikkelen van je power skills

Voor werkgevers is het van essentieel belang om een interne werkcultuur te creëren waarin ze ontwikkeling constant aanjagen. Dat geeft het bedrijf een competitieve voorsprong en geeft medewerkers meer uitdaging in hun dagelijkse leven. In een ideale wereld zijn het de medewerkers die zelf identificeren waar ze zichzelf kunnen verbeteren en wat ze willen ontwikkelen.

Neem Simon Brown, de Chief Learning Officer bij Novartis. Binnen de vaardigheidsacademies van Novartis bracht hij focus aan op het stimuleren van nieuwsgierigheid. Dat deed hij op twee manieren. De eerste was het toegankelijk maken van kennis. Iedereen weet waar het te vinden is. Daarnaast kan iedereen gebruik maken van externe bronnen als Coursera en LinkedIn Learning.

Als aanvulling hierop installeerde hij een content team dat het lesaanbod beheerde. Zo maakt het thema playlists, skills assessments en speciale lespakketten op verzoek van teamleiders. De tweede manier van nieuwsgierigheid opwekken, was dat Brown inzette op een cultuur van support. Er werd een symbolische hoeveelheid uren per jaar (100) aan iedereen toegekend om te besteden aan lessen.

De toekomst vraagt om power skills
Power skills zijn onmisbaar in de wereld van nu en morgen. Grote bedrijven als Facebook, Amazon, GE en vele anderen zijn koplopers op het gebied van technologie, maar worstelen nog steeds met uitdagingen op het gebied van strategie, ethiek, cultuur groei en waardes.

De succesformule voor elk bedrijf bestaat daarom uit het combineren van theoretische kennis en persoonlijke vaardigheden die samen power skills vormen. Zonder ontwikkeling als mens, blijft theorie tenslotte maar theorie. De kracht van SUAS zit precies in het vinden van die sweet spot, waarmee we jou ondersteunen bij het ontwikkelen van sterke vaardigheden die impact maken.

Claim je toekomst met SUAS

Op zoek naar manieren om jouw carrière machtig te blijven? Met de juiste power skills kun je verandering aan, maak je impact en blijf je in een positieve flow, zodat je nieuwe mogelijkheden ziet en signaleert wat je morgen nog moet leren.

Een vrouw staat met een longboard in een kantorenpand.

Gerelateerde artikelen