• (133 ervaringen)

Leidinggeven zonder macht

 • Time icon 2 dagen
 • Price icon € 995,00
 • 4-12 deelnemers
 • Bouw bewust gezag op bij je collega's
 • Stuur effectiever op mooie prestaties
 • Creëer een prettige samenwerking

De training incompany volgen? Meer informatie

Overzicht

Voor informele leiders die gezag willen opbouwen

Regelmatig krijg of neem je de verantwoordelijkheid. Je zet graag de lijnen uit of je hebt (tijdelijk) een aansturende rol, zonder formeel de baas te zijn. Je wilt graag je collega's motiveren, resultaatgerichte afspraken te maken en hen daarop aanspreken. Je wilt leren sturen op goede resultaten, op een effectieve manier die past bij jou en je organisatie.

Download brochure - PDF

Je resultaten na Leidinggeven zonder macht

 • Je bouwt bewust gezag op zonder een leidinggevende functie te hebben
 • Je kunt op het juiste moment verantwoordelijkheid nemen en geven
 • Je kunt je collega's en je omgeving op de juiste wijze beïnvloeden
 • Je kunt je collega's op de juiste wijze motiveren en inspireren
 • Je kunt invloed uitoefenen in verschillende fasen van een project
Programma

Dit ga je leren in Leidinggeven zonder macht

Je gaat oefenen met afspraken maken en zorgen dat je collega's zich daaraan houden. Hoe spreek je mensen aan, maar wel zó dat de relatie goed blijft? Ook inspireren en stimuleren komt aan bod, zodat je mensen gemakkelijker meekrijgt. Je wordt een effectieve leider, zonder dat je formeel de macht hebt.  

De volgende onderwerpen komen aan bod

 • Beïnvloeden van collega's
 • Aanspreken en aansturen
 • Resultaatgerichte afspraken maken
 • Samenwerken en teams
 • Verwachtingen managen binnen het krachtenveld
 • Inspireren en motiveren
 • Invloed uitoefenen tijdens (project)overleggen

Je bedenkt zelf praktijkopdrachten, oefent in je eigen werkomgeving en krijgt ruimschoots de gelegenheid om de dingen te bespreken waar je tegenaan loopt.

Blijf je ontwikkelen met New Heroes

Na afloop van je training ontvang je 6 maanden toegang tot het online platform New Heroes, waar je verder kunt werken aan je vaardigheden op het gebied van persoonlijke kracht, communicatie en leiderschap. Alles in jouw eigen tempo, waar en wanneer jij het wilt. Kijk op www.sn.nl/newheroes voor meer informatie.

Programma

Intake

Telefonische kick-off

In een telefonisch kick-off gesprek bepaal je samen met de trainer je leerdoelen en bespreek je het verloop van het leertraject. Zeven dagen voor aanvang van de training ga je aan de slag met werkplekopdrachten, die aansluiten op jouw persoonlijke werksituatie.

Programma

Leerdagen

De training bestaat uit een telefonische kick-off en 2 bijeenkomsten van 1 dag met een doorlooptijd van circa 5 weken. Je tijdsinvestering is circa 2 uur per week aan zelfstudie: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity.

START leertraject

 • Zeven dagen voor bijeenkomst 1

Bijeenkomst 1 en 2:

 • 1 dag van 09.30 tot 17.00 uur
Praktijkbegeleiding

Mentor

Je leert pas echt als je het geleerde toepast in de praktijk. Je gaat binnen jouw eigen organisatie aan de slag met diverse praktijkopdrachten. En kies je een mentor die je begeleidt en stimuleert bij jouw leerproces. Dit kan je leidinggevende of een (senior) collega zijn. Op www.sn.nl/mentor vind je meer informatie over de rol van de mentor.

Groepsgrootte

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze training is 12 deelnemers.

Afronding

Certificaat 

Na afronding van de training ontvang je, op basis van aanwezigheid en actieve deelname, een certificaat van Schouten & Nelissen. Hiermee heb je een door het bedrijfsleven kwalitatief hoog gewaardeerd certificaat in huis.

Investering

Investering

Trainingskosten

Je betaalt voor de training € 995,00 (exclusief 21% btw). 

Volg je de training privé of via een btw-vrijgestelde organisatie (bijvoorbeeld overheid, zorginstelling of bank)? Dan bieden wij je de voordelige mogelijkheid om geen btw te betalen over de training en datgene wat onlosmakelijk is verbonden aan de training. Hiervoor berekenen wij een toeslag van 10%. De investering bedraagt dan € 1094,50. Deze keuze kun je aangeven op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Trainingsmateriaal

Tijdens de training wordt gebruik gemaakt van trainingsmateriaal.

Hiervoor betaal je een bedrag van € 109,57 (exclusief btw). Je ontvangt:

 • Niet echt de baas
 • Toolbox beïnvloeden (waaier)
 • New Heroes abonnement 6 maanden
 • Materiaalpakket
 • MijnOmgeving

Daarnaast bevat het pakket specifiek materiaal dat in deze training wordt gebruikt. Het betreft vereiste materialen zoals handouts, persoonlijke licentie voor de leercommunity en online tests/scans. Zes maanden toegang tot het online platform van New Heroes, ontvang je na afloop van je training. Mocht je reeds in het bezit zijn van bovengenoemde literatuur of om een andere reden de literatuur niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je totaal € 140,00 (exclusief btw).

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.

Klantverhaal

Janine over Leidinggeven zonder macht

Janine van Maastricht (29) had het aanvankelijk niet makkelijk als teamcoördinator. De beleidsmedewerker van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek moest haar teamleden aansturen en coachen, maar had daar nog geen ervaring mee. Om haar rol goed te kunnen invullen, wilde ze leren hoe ze op effectieve wijze draagvlak kon creëren. Daarom schreef ze zich in voor de training ‘Leidinggeven zonder macht’.

Informeel leidinggeven

‘Toen ik begon als coördinator merkte mijn team dat ik nog aan het zoeken was. Ik liep daar zelf ook tegenaan. Met mijn leidinggevende sprak ik af dat ik een training zou volgen op het gebied van het aansturen en coachen van een team. Onze personeelsadviseur stuurde me linkjes naar trainingen die geschikt leken. Ik koos voor ‘Leidinggeven zonder macht’ van Schouten & Nelissen. Een training voor professionals die leiding moeten geven maar geen leidinggevende bevoegdheden hebben. Deze sloot inhoudelijk het best aan op mijn behoeften.’

Duidelijk zijn naar elkaar

‘Het belangrijkste wat ik heb geleerd tijdens deze training: vraag aan je teamleden en je leidinggevende welke verwachtingen zij van jou hebben. En spreek ook jouw verwachtingen naar hen uit. Wederzijdse verwachtingen blijven vaak onuitgesproken, terwijl het veel voordelen heeft om daar duidelijk over te zijn naar elkaar. Dat geldt ook voor de wederzijdse verwachtingen tussen de teamcoördinator en zijn teamleden. En tussen de teamcoördinator en de hiërarchisch leidinggevende. Dan kunnen we elkaar er namelijk op aanspreken. Bovendien wordt mijn rol hierdoor helder. Dat is belangrijk!’

Bevoegdheden

‘Ik heb die leidinggevende nodig omdat hij bevoegdheden heeft waar ik niet over beschik. Stel dat ik een probleem heb met een medewerker in mijn team. Dan moet ik een beroep kunnen doen op zijn leidinggevende als ik er niet uitkom. Verder is de leidinggevende ook mijn schakel als ik zaken in het managementteam op de agenda wil krijgen.’

Andere stijl van leidinggeven

‘Mijn teamleden vonden mij aanvankelijk een tikje bemoeierig en controleerderig. Dat is sterk afgenomen, want ik heb de lessen uit de training in praktijk gebracht. Ik heb tools in handen gekregen waarmee ik mijn begeleiding kan aanpassen aan de ervaring van een teamlid. Ook heb ik geleerd hoe ik de verantwoordelijkheid voor een taak bij een teamlid kan laten, zodat ik niet hoef te controleren.’

Voorkoppelen

‘Die verantwoordelijkheid laat ik bij de ander door voor te koppelen. Dat wil zeggen dat ik de collega vraag om mij uiterlijk enkele dagen voor de deadline te informeren als hij de deadline niet kan halen. Als teamleden dit niet doen, weten ze dat ik hen erop aanspreek. In de training oefenden we hoe je zo’n gesprek kunt voeren. Het is superbelangrijk om vragen te stellen waardoor je de ander ertoe aanzet om met een oplossing te komen. Je bereikt hiermee dat het teamlid erover nadenkt en zijn verantwoordelijkheid neemt.‘

Prettig ritme

‘De training had een prettig ritme. Vooraf kon je je inlezen aan de hand van een boekje met praktijkvoorbeelden. We konden ook casussen van ons werk meenemen naar de training. We bespraken deze voorbeelden en oefenden ermee. Het commentaar van de trainster en de reactie van de deelnemers leverden goede handvatten op om mee te werken. In de twee weken tussen de eerste en tweede trainingsdag gingen we met een aantal concrete actiepunten aan de slag. De deelnemers formuleerden deze aan het eind van de eerste trainingsdag. We spraken deze door met onze mentor, een ervaren collega op het werk. Ik ben tijdens deze weken bijvoorbeeld aan de slag gegaan met het vragen naar de verwachtingen van mijn collega’s.’

Bewuster van mijn positie

‘Natuurlijk kwamen er meer onderwerpen aan bod. We hebben bijvoorbeeld geoefend hoe we mensen kunnen motiveren en inspireren. Daar was ik blij om want dat is niet mijn natuurlijke beïnvloedingsstijl. Verder hebben we gekeken naar onze sterke natuurlijke eigenschappen, en hoe we die nog meer kunnen inzetten.

Al met al heeft de training ervoor gezorgd dat ik bewuster ben geworden van mijn rol. Ik weet wie ik nodig heb en wat ik moet doen om mijn team goed te coördineren. Kortom, ik voel me een stuk comfortabeler in mijn rol als informeel leider dan voor de training.’

Ervaringen

Ervaringen

Schrijf jouw beoordeling

Beoordeling

Vul je volledige naam in
Vul een correct emailadres in

Locatie

Wat zijn je ervaringen

Judith Hoogkamp
Advies? 0418-688510
Twijfel je over de juiste opleiding?

Leidinggeven zonder macht

 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen

Vergelijkbare trainingen

Pluspunten van Incompany trainingen


Een groepstraining is de ideale optie als in jouw organisatie meerdere medewerkers voor dezelfde uitdaging staan. We passen de gebruikte oefeningen en voorbeelden aan op de situatie in jouw organisatie.

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de training organiseren. 
 • Overal - We organiseren de training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.