Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

 • Meer inzicht in kwaliteit door meten op diverse niveaus
 • Bewust kiezen uit de diverse tools en technieken voor monitoring
 • Stevige basis voor continue verbetering van je organisatie
Uitvoering
Mastermodule
Accreditaties
NVAO
Duur
7 dagen (14 weken)
ECTS (studiepunten)
8 ECTS (studiepunten)
Startmoment
Start al in april

Dit ga je leren in Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Meten is weten en monitoren is verbeteren. Je maakt in deze module kennis met de theorie over het meten en monitoren van kwaliteit op verschillende niveaus. Deze theorie en de verschillende technieken leer je toepassen in je eigen praktijk. Uitgangspunt is dat je een stevige basis vormt voor continue verbetering van de processen in je organisatie.

De volgende onderwerpen komen aan bod:

 • Kwaliteitskundige statistiek
 • Toegevoegde waarde van kwaliteitsmanagement
 • Management van auditing en assessments
 • Klant- en medewerkertevredenheidsonderzoek
 • Risicomanagement
 • Steekproefsystemen en statistische procesbeheersing  

Resultaten

 • Je hebt verschillende technieken van kwaliteitsmeting onder de knie
 • Je hebt inzicht in de onderlinge verbanden tussen de diverse technieken
 • Je weet hoe je in je eigen praktijk gerichte kwaliteitsmetingen kiest en uitvoert
 • Je kunt op basis van je metingen de processen in je organisatie verbeteren
 • Je hebt kennis van risicomanagement
 • Je hebt kennis van het management van auditing en assesment

Voor kwaliteitsmanagers die de diepte in willen

Voor wie?

Voor jou als kwaliteits- en procesmanager ligt de lat hoog. Jij wilt processen en samenwerking binnen je organisatie zo efficiënt mogelijk laten verlopen. En je deskundigheid en competenties naar een hoger niveau brengen. Zodat jij niet alleen zelf – als adviseur of kwaliteitsmanager binnen een organisatie – beter presteert, maar ook de organisatie soepeler en efficiënter functioneert.

Wij zorgen voor een veilige leeromgeving 

Samen met onze opleidings- en trainingslocaties zorgen we ervoor dat je lesdagen op een gezonde en verantwoorde wijze plaatsvinden. We volgen hiervoor de richtlijnen van de Rijksoverheid en ons brancheprotocol. Je leest de laatste status op www.sn.nl/over-ons/corona-maatregelen. Heb je nog vragen? Je mag ons altijd bellen (0418 688 510) of mailen (voorlichting@sn.nl). We zitten voor je klaar.

Inhoud

Kwaliteitskundige statistiek

Tijdens deze bijeenkomst verdiep je je in de geschiedenis en denkwijze van (kwaliteitskundige) statistiek. Je krijgt een inleiding kansberekening, kengetallen en grafieken. Daarbij gebruik je het programma Excel. 

Toegevoegde waarde van kwaliteitsmanagement

Aan de orde komen de vermogens van organisaties, het procesmodel, kwaliteit en winstgevendheid. We bespreken bedrijfseconomische terminologie en de kosten van onvoldoende kwaliteit. Ook bekijk je hoe een organisatie kan verbeteren. Verder besteden we aandacht aan projectanalyse, investeringsanalyse, cash flow en de 'theory of constraints'. 

Management van auditing en assessments

We gaan in op de principes en uitgangspunten van auditing, de verschillende audittypes, de competenties van auditors, het voorbereiden van een auditplan, het voorbereiden en uitvoeren van een terugkoppelsessie en het managen van het auditproces. Uiteraard komt ook de relatie met strategie, doelstellingen, besturingsmodellen en risico- en kwaliteitsmanagement aan bod. 

Klant- en medewerkertevredenheidsonderzoek

Waarom zou je een tevredenheidsonderzoek uitvoeren? Je leert de directie te overtuigen van het nut. Vervolgens leer je hoe je doelgroepen kiest en een steekproef trekt. We gaan in op de verschillende soorten meetmethodes, het belang van betrokkenheid van de organisatie, en de follow-up. 

Risicomanagement

De ontwikkelingen en achtergronden van risicomanagement staan centraal. We bespreken hoe je een risicomanagementsysteem opzet, wat de beschikbare methoden en technieken zijn om risicoanalyses uit te voeren en hoe je risico's en risicomanagement procesmatig kunt benaderen.

Steekproefsystemen en statistische procesbeheersing

Tijdens deze bijeenkomst verdiep je je in de meetnauwkeurigheid bij de verzameling van gegevens en statistische procesbeheersing: regelkaarten en proces-prestatieanalyse.

Kosten en financiering

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 3750,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering

Als je zelf (deels) je training of opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken, waardoor jij voordeliger kan studeren. Bekijk de mogelijkheden: www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Je bent zelf verantwoordelijk voor de aanschaf van je studieboeken (ca. € 125,00 per mastermodule). Voor de start van de module ontvang je een modulebeschrijving inclusief literatuurlijst. De kosten voor het studiemateriaal zijn dus niet bij de prijs inbegrepen en worden niet vermeld op de factuur. Je kunt ze eventueel apart declareren bij je werkgever. Colleges zijn in het Nederlands. De literatuur kan naast Nederlands ook in het Engels zijn.

Arrangement

De kosten voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet zijn bij de prijs inbegrepen.

Programma

Toelating

Voor alle mastermodules heb je een hbo-achtergrond nodig, aangevuld met twee jaar relevante werkervaring. Beschik je niet over een hbo-bachelor of wo-diploma, maar heb je wel aantoonbaar minimaal hbo werk- en denkniveau, dan kun je een toelatingsprogramma volgen.

Mocht je ervoor kiezen om de gehele master te gaan volgen, dan volgt er een studiegesprek met jouw studiebegeleider. In dit gesprek bespreek je jouw achtergrond, motivatie, wederzijdse verwachtingen, of de opleiding aansluit bij jouw leerdoelen en stel je samen een voorlopig studiepad samen.

Collegedagen

De module Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's bestaat uit 7 bijeenkomsten met een doorlooptijd van 14 weken en staat gelijk aan 8 ECTS. Je tijdsinvestering is circa 16 uur zelfstudie per week inclusief collegedagen. Je kunt de modules maximaal 5 jaar combineren tot een complete master. Een complete master bestaat uit 60 ECTS: 48 ECTS voor de modules en 12 ECTS voor de thesis.

Bijeenkomst 1 t/m 7:

 • 1 collegedag van 09.30 tot 17.30 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Diploma

Na succesvolle afronding van deze module ontvang je een deeldiploma van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences (8 ECTS). Wanneer je besluit de toets niet te maken of wanneer je de toets onvoldoende afrondt, kun je een bewijs van deelname aanvragen. Hiervoor geldt een aanwezigheidsplicht van 85%.

Incompany

Staan meerdere collega’s voor dezelfde uitdaging? Dan is ‘incompany’ de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. We passen de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten

 • drs. Arend Oosterhoorn
 • dr.ir. Joost Zuurbier
 • ing. Hans Berkien
 • prof. de. ir. Joop Halman

Dit worden je docenten

 • drs. Arend Oosterhoorn

  Drs. Arend Oosterhoorn studeerde Wiskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Hedendaags is hij werkzaam adviseur kwaliteits- en verbetermanagement en Lean Six Sigma Master Black Belt vanuit zijn eigen onderneming Oosterhoorn Advies BV. Zijn expertise betreft lean management, six sigma, statistiek en organisatie ontwikkeling via kwaliteitsmanagementlijn. Hij heeft het boek 111 instrumenten voor kwaliteitsverbetering (2013) gepubliceerd en schrijft regelmatig artikelen voor vakbladen.

 • dr. ir. Joost Zuurbier

  Joost Zuurbier heeft na zijn studie Technische Bedrijfskunde aan de Universiteit Twente in 1994 een proefschrift afgerond over financiële sturing van ziekenhuizen. Hij is auteur van vele artikelen en boeken op het gebied van Financiële Sturing, zoals het boek “Onderhandelen over Zorgproducten” (Reed Business Information, 2015). Hij is partner bij Q-Consult Zorg en tevens als programmaleider verbonden aan het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur waar hij de Leergang Financieel Bestuur in de Zorg verzorgt. Daarnaast is hij bij het Erasmus Centrum voor Zorgbestuur coördinator van de financiële module in de MBA Health.

 • ing. Hans Berkien

  Hans Berkien heeft een HBO-opleiding Weg- en Waterbouwkunde en een aanvullende opleiding bedrijfskunde gevolgd. Momenteel volgt hij een Masteropleiding Risicomanagement aan de Universiteit Twente. Hans is werkzaam geweest in diverse technische bedrijfskundige functies in de civiele bouw. Daarnaast heeft hij gewerkt bij de Raad voor Accreditatie en is sindsdien ca. 20 jaar werkzaam als extern teamleider betrokken bij het beoordelen van test-, inspectie- en certificatie-instellingen. Als zodanig heeft hij de nodige kennis en ervaring opgedaan op het gebied van audits en assessments.

 • prof. dr. ir. Joop Halman

  Universiteit Twente

  Prof. Dr. Ir. Johannes (Joop) Halman studeerde Bouwkunde aan de TU Delft en Bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Hij promoveerde aan de TU Eindhoven op onderzoek naar de ontwikkeling van een risicodiagnosemethode RDM voor innovatieprojecten. Deze methode wordt wereldwijd toegepast o.a. bij innovatieprojecten van Unilever en Shaanxi in China. Vandaag de dag is Halman werkzaam als hoogleraar innovatie en risicomanagement bij de Universiteit Twente en is hij wetenschappelijk programmaleider van de master of science in Risicomanagement aan de UT. Halman publiceert met regelmaat in internationale wetenschappelijke tijdschriften op het gebied van innovatiemanagement en risicomanagement. Bij S&N is Halman betrokken als docent bij de module Inzicht in kwaliteit en risico’s. Deze module kan losstaand of geïntegreerd in de master Kwaliteitsmanagement worden gevolgd.

Nu starten met Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

Mastermodule Inzicht in kwaliteit en risico's

€ 3.750,00 BTW vrijgesteld

Starten op vr 15 april 2022, ZALTBOMMEL


Totaal

€ 3.750,00 BTW vrijgesteld

Tijdens onderstaande stappen kan je je startdatum kiezen

Volg gratis een online proefcollege

Kom naar het virtuele Inspiratie event Masters en proef de sfeer

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou