Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

We creëren ons eigen referentiekader om ons heen

Column #14 - en dat doen we niet altijd even constructief

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
2 juni 2020
4 minuten leestijd

Door het thuiswerken en lockdownleven realiseerde columnist Freek van Kraaikamp (35) zich ineens hoeveel hij zijn telefoon gebruikt. En hoeveel tijd hij kwijt is op social media. Hij nam een radicaal besluit.

Om heel eerlijk te zijn ben ik mezelf de laatste ‘lockdown maanden’ thuis best een paar keer goed tegengekomen. Van al dat gedraai op mijn veertig vierkante meter werd ik niet veel vrolijker, en het confronteerde me herhaaldelijk ook nog eens met mijn eigen gedrag en mijn mobiele telefoon. En vooral van dat laatste werd ik niet veel vrolijker.

Giftige relatie

Jarenlang heb ik geroepen dat ik mijn social media kanalen alleen zakelijk gebruikte. Met terugwerkende kracht denk ik dat ik dat zelf ook geloofde, tegen beter weten in. Want ondertussen was het afscheid nemen van social media een van de hardnekkige onproductieve handelingen in de laatste jaren. Tot ik het gewoon deed, en geen minuut spijt had. Het verwijderen van mijn persoonlijke social media voelde als een opluchting, alsof je je weet te ontworstelen uit een giftige relatie.

In Fightclub, misschien wel mijn favoriete boek, las ik de volgende quote: ‘We buy things we don't need with money we don't have to impress people we don't like.’ Ik zag het keer op keer gebeuren als ik door mijn timelines scrolde, en ik word er om heel eerlijk te zijn doodmoe van. Het werkte contraproductief en zoog mijn energie weg.

Loos gescrol

Het zou wat flauw zijn om nu alle uren die ik op social media heb gespendeerd als nutteloos te betitelen. Om ze allemaal eens op te tellen en bedenken wat je er allemaal wel niet in had kunnen doen. Russisch leren ofzo. Het is soms gewoon heerlijk om niks te doen, om languit op de bank een beetje te liggen scrollen. En het is ook absoluut niet dat ik pretendeer dat je iedere vrije minuut met je neus in de economie katern van NRC Handelsblad of een opinie artikel van De Groene Amsterdammer moet zitten.

Alleen merkte ik iets wat me op den duur steeds meer begon te steken. Dat loze gescrol door social media deed iets met hoe ik naar de wereld om mij heen keek. Via sociale media sijpelt er een wereld mijn hoofd in die niet de mijne is. De jacht op de likes, de neppe schoonheid en het bedelen om aandacht. Het zijn stuk voor stuk vast allemaal hele leuke en lieve mensen, maar ik heb in mijn nabije omgeving een stuk meer leuke en lieve mensen die ik veel liever aandacht geef. En daar reken ik mezelf ook onder. Ik was er klaar mee en besloot van het ene op het andere moment al mijn social media te verwijderen.

De bevrijding van telefoonverplichting

Thuiskomen en niet direct de behoefte voelen om je telefoon te checken voelt als een bevrijding. Maar het opgeluchte gevoel zit dieper. Ik kan ineens, zonder ruis, weer aan de slag met de zaken die ik wel belangrijk vind. Het meest belangrijke bezit dat ik heb is tijd. Het meest waardevolle wat ik iemand kan geven is mijn aandacht. Aandacht aan mezelf en aan anderen. Maar ondertussen gooide ik het achteloos weg aan iets waar ik ook nog eens ongelukkig van werd.

Ik realiseerde me dat ik zelf de vrije hand heb om de wereld om mij heen te creëren. Als je wilt kun je rustig, zonder ruis, met je geliefde praten. En wees eerlijk, hoe vaak heb je nu nog echt zonder gestoord te worden aandacht voor elkaar? Maar je kunt ook een boek lezen, een podcast luisteren of een wandeling maken. Volg een cursus. Leer een taal. Lees een boek. Schrijf een boek. Speel gitaar. Bel je moeder. Bak een taart. Drink bier. Maak een schilderij. Kijk naar de sterren. Kus je vriend(in). Of doe gewoon eens helemaal niets. Even het hoofd leeg, helemaal niets doen. Maar dan ook echt he-le-maal niets doen. Het voelt als een opluchting.

Het is jouw tijd

Social media maakt je wereld zo groot dat het de tijd en aandacht wegtrekt van degene om wie het echt gaat. Met jezelf voorop. En aan wie gaf ik het weg? Het overgrote deel van de mensen kén ik niet eens. Gooi die telefoon dus aan de kant en ga iets anders doen. Wees kritisch op wie je in je wereld toelaat, wees kritisch op wie je invloed op je laat uitoefenen, wees kritisch op waar je je tijd en je aandacht aan besteedt. Het is helemaal goed om wat tijd te verspillen, maar wees vooral kritisch waar je het aan verspeelt.

Meer weten?

Wil jij ook jezelf versterken? steviger in je schoenen staan? Sterker uit de hoek komen? Kijk dan eens naar ons uitgebreide aanbod op het vlak van Persoonlijke effectiviteit.

BEKIJK DE TRAININGEN EN OPLEIDINGEN

Een man zit op een bankje tussen de palen van een brug.