Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mastermodule Ethical Leadership

Mastermodule Ethical Leadership

 • Ontwikkel een plan om het ethisch leiderschap te verbeteren 
 • Meet het concrete resultaat van jouw verbeterinterventies
 • Word je bewust van het morele handelen van anderen en jezelf
Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in april

Dit ga je leren in Mastermodule Ethical Leadership

Ethisch leiderschap is niet alleen de verantwoordelijkheid van leidinggevenden, maar ook van de medewerkers. Het gaat om een sociaal proces, met als basis een goede relatie en wisselwerking tussen alle lagen van de organisatie.

Ethisch leiderschap is een breed begrip: het gaat over respect, vertrouwen, moraal, en over de vraag wat goed handelen is. Er komt steeds meer aandacht voor ethisch leiderschap: zowel op persoonlijk - als organisatorisch niveau.  Een verander- of innovatietraject is bij uitstek geschikt in organisaties waar meer aandacht is voor ethisch leiderschap. Als bedrijfskundige heb je hier een belangrijke rol in: in deze module ga je aan de slag met het verbeteren van een ethisch dilemma vanuit persoonlijk en ethisch leiderschap.

Je leert hoe je leiding geeft aan een verander- of innovatieproject door middel van een integrale aanpak én het tonen van voorbeeld-leiderschap.

Resultaten

 • Je ontwikkelt een visie op ethiek in jouw professionele context
 • Je analyseert het ethische probleem of kans in jouw organisatie 
 • Je ontwikkelt een integrale aanpak om te komen tot verbetering
 • Je voert een verbeterinitiatief uit en meet het effect hiervan

Versterk organisaties in ethisch leiderschap

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

Wij zorgen voor een veilige leeromgeving 

Samen met onze opleidings- en trainingslocaties zorgen we ervoor dat je lesdagen op een gezonde en verantwoorde wijze plaatsvinden. We volgen hiervoor de richtlijnen van de Rijksoverheid en ons brancheprotocol. Je leest de laatste status op www.sn.nl/over-ons/corona-maatregelen. Heb je nog vragen? Je mag ons altijd bellen (0418 688 510) of mailen (voorlichting@sn.nl). We zitten voor je klaar.

Inhoud

Onderwerpen

Ethische dilemma’s 

In deze module maak je kennis met een verscheidenheid aan morele dilemma’s die zich kunnen voordoen op de werkvloer. Ga bij jezelf en anderen ten rade, wat zou jij in deze situatie doen? Ontdek en ontwikkel jouw morele waarden en die van jouw organisatie.

Ethisch leiderschap 

Ethische leiders zijn integer naar zichzelf en hun medewerkers. Het gaat om voorbeeldgedrag en hoe je dat toont. In deze module leer hoe je zelf ethisch leiderschap kunt vertonen, door voorbeeldgedrag en de juiste communicatiestrategieën toe te passen. 

Impact mapping

Met impact mapping maak je de positieve impact zichtbaar van het gedrag dat nodig is om het gezamenlijke doel te halen. In deze module leer je hoe je impact mapping kunt inzetten om de effecten van jouw interventies meetbaar te maken. 

Unconscious bias 

Onbewust heeft iedereen vooroordelen, oftewel een unconscious bias. In deze module ontdek je je onbewuste vooroordelen en krijg je inzicht in hoe jouw vooroordelen invloed hebben op je leiderschap. Bovendien leer je hoe jij omgaat met ethiek

Bedrijfscodes 

In de bedrijfscode legt de organisatie ethische gedragsregels vast voor werknemers en de organisatie als geheel.  In deze module leer je wat jij als bedrijfskundige kunt doen op het moment dat de code en gedragingen van medewerkers van elkaar afwijken.

 

Kosten en financiering

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 2950,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering

Als je zelf (deels) je training of opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken, waardoor jij voordeliger kan studeren. Bekijk de mogelijkheden: www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 129,03 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Materiaalpakket
 • Bedrijfsethiek en MVO voor HBO (boek)
 • Het juiste doen als niemand kijkt (boek)

Daarnaast ontvang je de hand outs en wordt er gebruikt gemaakt van online testen en scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van de literatuur of deze niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 210,00 (exclusief btw). Volg je de avondvariant? Dan is de arrangement prijs €30,- (exclusief btw) per avond voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je businesscoach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op https://www.sn.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Doelstellend gesprek

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. Je formuleert samen je leerdoelen en bespreekt op welke manier je de training het beste kunt volgen.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast waar je organisatie direct baat bij heeft. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences.

Incompany

Staan meerdere collega’s voor dezelfde uitdaging? Dan is ‘incompany’ de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. We passen de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

Schouten University of Applied Sciences werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • drs. Nathalie Hazenberg MA

  ABN AMRO

  Nathalie Hazenberg is werkzaam bij ABN AMRO als HR expert op het gebied van organizational agility. Ook is Nathalie oprichter en eigenaar van Team & More, een coaching- en adviesbureau voor team- en organisatieontwikkeling. Ze studeerde bedrijfskundige economie en arbeidsstudies in Amsterdam. Zij heeft een achtergrond in systemisch coachen van teams en organisaties volgens het ORSC™ model. Daarnaast schrijft zij boeken en blogs over mens- en organisatie. Met haar enthousiasme en praktische aanpak heeft zij een zeer empowerende impact op mensen om hun persoonlijk leiderschap meer de ruimte te geven en in actie te komen vanuit waar zij in geloven.

 • dr. Sandra Doeze Jager - van Vliet MBA

  Avans Hogeschool

  Sandra Doeze Jager is bij Avans Hogeschool verbonden aan het expertisecentrum Sustainable Business. Als kenniskringlid en onderzoeker is zij actief op het snijvlak van duurzaamheid en wendbaarheid via People & Sustainability (duurzame inzetbaarheid, artificiële Intelligentie en zelfsturende teams). Ze werkte jarenlang in de commercie. De assessmentwereld kent ze door en door en in 2014 besloot ze om definitief het onderwijs in te gaan. Haar expertise beslaat vooral de drijfveren voor duurzaam wendbaarheidsgedrag en de vertaling hiervan naar communicatie, psychologische en HR-activiteiten en modellen. Dit sluit aan bij haar achtergrond in psychologie, communicatie en personeelswetenschap. Ze startte in december 2013 haar promotieonderzoek en promoveerde in december 2017 op proactieve en adaptieve wendbaarheid van medewerkers aan de Erasmus Universiteit.

Nu starten met Mastermodule Ethical Leadership

Mastermodule Ethical Leadership

€ 2.950,00 BTW vrijgesteld

Starten op di 19 april 2022, EINDHOVEN


Materiaal € 129,03 excl. BTW

Arrangement € 210,00 excl. BTW

Totaal

€ 3.289,03 BTW vrijgesteld

Incl. materiaal en arrangementen

Tijdens onderstaande stappen kan je je startdatum kiezen

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Ditty van der Elst

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou