Psychologie van het leren
De verschillende theorieën over leren worden onder de aandacht gebracht door eerst naar je eigen leervoorkeuren en denkgewoontes te kijken in combinatie met die van de groep. Verder krijg je de basisbeginselen mee van: behaviorisme, sociaal-constructivisme, werkplekleren, zelfgestuurd leren en digitaal leren.
Leren in de neurowetenschappen
Vanuit de basiskennis van de neurowetenschappen wordt de relatie gelegd met de leerpsychologie. De centrale vraag is: Hoe maak je leren leuker en effectiever? Hoe kun je de 5 basis breinprincipes toepassen bij het ontwerpen van leer- en opleidingstrajecten?
Ontwerpen van leertrajecten in de context van organisatieontwikkeling
Je gaat aan de slag met de DRIE aanpak. Onderwerpen die aan bod komen zijn: destinatie, ruimte, eigenaarschap en interventies. Binnen organisaties wordt naast individueel ook collectief geleerd, met de kanttekening dat team leren niet hetzelfde is als teambuilding.
Leren en Human Resource Development
Je krijgt inzicht in waaruit het vakgebied HRD bestaat en hoe deze gesitueerd is in organisaties. Verder ga je aan de slag met de leernetwerktheorie en cases over werkplekleren.
Werkplekleren en leertechnologie
Aan de hand van de leertechnologie zullen de volgende onderwerpen worden behandeld of ervaren: werkplek leren, formeel en informeel leren, virtuele leeromgeving, beeldend leren en leergames.
Leerlandschappen en nieuwsgierigheid
Centraal staan de volgende vragen: Hoe kan je leerlandschappen inzetten als diagnostisch instrument? En wat is de meerwaarde daarvan bij het ontwerpen van leertrajecten op organisatieniveau? Is nieuwsgierigheid de basis voor leren? En hoe kan je nieuwsgierigheid bevorderen op de werkplek?
Leren en innoveren en Leercultuur
De innovatiecultuur en feedbackcultuur van organisaties worden behandeld aan de hand van de leerprincipes voor innoverend leren. Verder krijg je inzicht in de professionele leergemeenschap met lerende professionals. En hoe ja daar leiding aan kan geven.