Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

€ 1.000,- krijgen voor je opleiding? Vraag het STAP-budget aan

Ook jij kunt een aanvraag indienen voor een STAP-budget: een nieuwe subsidie vanuit de overheid van maximaal € 1.000,- om een opleiding, training of cursus te volgen. Dus ook voor een opleiding of training bij Schouten & Nelissen. Wij bieden nu extra veel opleidingen aan die je met je STAP-budget zelfs kosteloos kunt volgen. Welke opleiding kies jij?


Zo werkt het aanvragen van het STAP-budget

 1. Kies je opleiding

  Kies je opleiding en startdatum. Je moet starten binnen drie maanden vanaf het moment dat je het STAP-budget aanvraagt.

 2. Meld je aan

  Meld je aan voor je opleiding. Bewaar je bewijs van vooraanmelding. Die heb je nodig voor je aanvraag bij UWV.

 3. Naar UWV

  Vraag in het tijdvak je STAP-budget aan bij UWV met je bewijs van vooraanmelding. Binnen vier weken krijg je bericht.

 4. Aan de slag

  Is je aanvraag goedgekeurd? Start met je opleiding!

Zet dan nù je eerste stap

Waarin ga jij je sterker maken?

Bekijk alle opleidingen

Vraag op tijd je STAP-budget aan

Om te voorkomen dat het volledige subsidiebedrag in één keer op gaat, is een jaar ingedeeld in tijdvakken van twee maanden. Binnen zo’n tijdvak kan je één keer per jaar STAP-budget aanvragen. De opleiding waarvoor je je aanmeldt, moet binnen 3 maanden starten na afloop van het tijdvak waarin je een aanvraag doet. Bekijk in de tabel wat die tijdvakken zijn en wanneer je kan starten met je opleiding. Handig!

Bijvoorbeeld: doe je een aanvraag in het 5e tijdvak? Dan moet je uiterlijk op 30 januari 2023 starten met je opleiding.

Meld je nu aan voor STAP-budget van 1 november (5e tijdvak)

Het STAP-budget van het 4e tijdvak was op 1 september binnen 2,5 uur op. Meld je nu aan voor het STAP-budget van het 5e tijdvak op 1 november. Je krijgt dan alvast je STAP-aanmeldingsbewijs. Daarmee kan je op 1 november om 10 uur direct je aanvraag indienen bij UWV. Want ook dan is de subsidiepot beperkt en op = op.

Kies je opleiding

STAP-budget, voor wie is het en wat zijn de voorwaarden?

Het STAP-budget is voor iedereen die zichzelf verder wil ontwikkelen vanaf 18 jaar tot aan de AOW leeftijd. Gebruik het als kans om je kennis te verdiepen binnen je loopbaan, of om eindelijk die omscholing te doen waar je al zo lang van droomt. Werk verandert snel en banen veranderen. Door het STAP-budget te gebruiken voor om- of bijscholing, heb je meer kansen op de arbeidsmarkt. Of je nu goed zit in je huidige baan, of overweegt een ander carrièrepad te volgen; bij Schouten & Nelissen vind je altijd een opleiding die bij jouw wensen past.

Om in aanmerking te komen voor het STAP-budget stelt de overheid enkele voorwaarden, waaraan je als deelnemer moet voldoen.

Bekijk hier alle voorwaarden

Omscholing of bijscholing, jij bepaalt

Waar wil je naartoe in je carrière? Met om- en bijscholing voorkom je dat je je baan verliest. Werk verandert namelijk continu. Of je nu goed zit in je huidige baan, of overweegt een ander carrièrepad te volgen; bij Schouten & Nelissen University of Applied Sciences vind je altijd een opleiding die bij je wensen past. Ook als je een zwaar beroep hebt, bijvoorbeeld in de bouw, kan omscholing helpen om van baan te wisselen. Zo kun je op een gezonde manier de AOW-leeftijd bereiken. Met het STAP-budget kan jij een opleiding of training volgen met € 1.000 voordeel. Je kunt je vaardigheden ontwikkelen, je kennis verdiepen, maar ook kiezen voor een hele nieuwe richting. Oriënteer je nu alvast op een opleiding of training die je zou willen volgen. Zo ben je voorbereid als je straks de subsidieaanvraag kunt doen. Welke investering je ook kiest, sterker worden doe je bij ons. Heb je hulp nodig bij het kiezen? Onze adviseurs zitten voor je klaar.

Vraag advies aan

Ruim 100 favoriete opleidingen kosteloos met STAP-budget

Onze missie is zoveel mogelijk mensen sterker maken. We vinden het belangrijk dat iedereen zichzelf kan ontwikkelen en willen dit zo toegankelijk en laagdrempelig mogelijk maken. Daarom bieden we nu onze meest gekozen trainingen en opleidingen met een extra korting aan. Ruim 100 van onze trainingen en opleidingen zijn daardoor met STAP-budget geheel kosteloos te volgen. Hierbij gelden uiteraard wel de STAP-budget en startvoorwaarden van de overheid.

Bekijk opleidingen tot € 1.000

Meld je aan voor de Online informatiesessie STAP-budget

Ontdek hoe je jezelf kan ontwikkelen met € 1.000 subsidie per jaar

Veelgestelde vragen

Heb je nog vragen over het STAP-budget? Goede kans dat je vraag hier tussen staat en beantwoord wordt. Mocht dat niet zo zijn, neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag.

 • Voor wie is het STAP-budget?

  Het STAP-budget is voor iedereen die aan de onderstaande voorwaarden voldoet:

  • Je bent ten minste 18 jaar oud en je hebt de AOW leeftijd nog niet bereikt
  • Je bent EU-burger of partner van een EU-burger
  • Je bent volksverzekerd. Heb je de afgelopen 27 maanden minstens 6 maanden in Nederland gewoond, gewerkt of een uitkering gehad? Dan ben je verzekerd voor de volksverzekeringen.
  • Je hebt dit kalenderjaar nog geen STAP-budget gekregen
  • Je mag geen andere onderwijs gerelateerde financiering of tegemoetkoming, zoals studiefinanciering ontvangen
 • Hoe vraag ik het STAP-budget aan bij UWV?

  Dit doe je met je STAP-aanmeldbewijs dat je van ons ontvangt zodra je je hebt aangemeld voor een opleiding of training. Met dit aanmeldbewijs en je DigiD kun je op het STAP-portaal van UWV je aanvraag indienen.

 • Hoe lang duurt het voordat mijn aanvraag wordt goedgekeurd?

  UWV heeft hier maximaal 4 weken de tijd voor. In de praktijk is dit vaak al binnen enkele werkdagen voor het overgrote deel van de aanvragen. 

 • Wat gebeurt er als mijn aanvraag door UWV wordt afgekeurd?

  In dat geval mag je altijd kosteloos annuleren of neem contact met ons op om een nieuwe datum te plannen in een ander tijdvak. Je ontvangt van ons een nieuw vooraanmeldbewijs waarmee je je opnieuw kunt aanmelden bij UWV. Neem contact met ons op via mail of bel ons: 0418 688 371.

   

 • Wanneer kan ik met mijn opleiding starten met STAP-budget?

  Je kan met je opleiding starten 4 weken nadat je een aanvraag hebt ingediend voor STAP-budget. Zo heeft UWV voldoende tijd om je aanvraag te beoordelen. Kijk in het schema voor een overzicht met tijdvakken en startdata.

 • Kan ik ook STAP-budget krijgen als mijn werkgever mijn opleiding betaalt?

  Dat kan, maar alleen als je opleiding duurder is dan € 1000. Bijvoorbeeld: de opleiding die je wilt doen kost € 1600,-. Dan kan je voor € 1000,- STAP-budget aanvragen en voor het resterende bedrag kan je bijvoorbeeld opleidingsbudget vanuit je werkgever gebruiken.

 • Vervangt het STAP-budget de aftrek scholingskosten bij de belastingdienst?

  Ja. De aftrek scholingskosten was niet voor iedereen toegankelijk. Met het STAP-budget is leren voor bijna iedereen mogelijk. Daarom is de fiscale scholingsaftrek vervangen door een individueel leer- en ontwikkelbudget: het STAP-budget.

 • Wat gebeurt er als ik de opleiding toch niet kan doen of niet kan afronden?

  Je hebt dan geen recht meer op STAP-budget voor die opleiding. Geef dit zo snel mogelijk door aan ons en aan UWV, zodat UWV kan voorkomen dat het STAP-budget betaald wordt of het STAP-budget kan terugvorderen bij ons. Doe je dit niet tijdig, dan kan je voor een periode van maximaal twee jaar het recht verliezen om STAP-budget aan te vragen.

 • Ik ben al begonnen aan mijn opleiding. Kan ik daarvoor ook nog STAP-budget aanvragen?

  Nee, dat is helaas niet mogelijk. Wanneer een opleiding al is begonnen, kan STAP-budget niet meer worden aangevraagd. Dit geldt ook voor opleidingen die zijn gestart voor de invoering van het STAP-budget.

 • Wat gebeurt er als het STAP-budget op is?

  Dan kan je in een volgend tijdvak weer een nieuwe aanvraag doen. Er zijn jaarlijks zes tijdvakken om STAP-budget aan te vragen. Met uitzondering van 2022 waarin er vijf tijdvakken zijn.

 • Wat is een bewijs van deelname?

  Dit is een bewijs dat je hebt deelgenomen aan de opleiding. Om recht te hebben op STAP-budget moet je een diploma of certificaat halen, of een bewijs hebben dat je ten minste 80% van de tijd aanwezig was. Zo kan UWV controleren of het STAP-budget daadwerkelijk is gebruikt waarvoor je een aanvraag hebt gedaan. Binnen drie maanden na afloop van de opleiding stuurt Schouten & Nelissen dit bewijs van deelname rechtstreeks naar UWV.

 • Wat gebeurt er nadat ik klaar ben met m’n opleiding?

  UWV zal controleren of je definitief recht hebt op STAP-budget en aan alle verplichtingen daarvoor hebt voldaan. Schouten & Nelissen zal binnen 3 maanden na afloop van je opleiding een bewijs van deelname naar UWV sturen. Het UWV zal dan beoordelen of het STAP-budget definitief wordt toegekend. Je ontvangt hierover een beschikking van UWV.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Joost Verbeek

Opleidingsadviseur