Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

4 beginnersfouten die je niet wil maken als prille leidinggevende

Thema: Leiderschap en management
Rubriek
Artikel
Datum
8 februari 2018
3 minuten leestijd

Weinig mensen hebben leidinggeven van nature in zich. Het is een vak dat je je eigen moet maken. De switch van professional naar leidinggevende gaat dan ook niet over één nacht ijs. Om je een valse start te besparen, zetten wij de meest voorkomende beginnersfouten op een rijtje.

#1. In de expert-modus blijven hangen

Of het leidinggeven nou toevallig op je pad is gekomen. Of dat je er hard voor hebt geknokt om daar te komen. Je bent als ‘ex-professional’ waarschijnlijk gekozen als leidinggevende omdat je goed bent in je vak. Dat werkt in je voordeel, maar pas op dat je niet in de expert-modus blijft hangen.

Je moet het niet automatisch beter willen weten dan je medewerker. Stel veel liever vragen, dan dat je vertelt hoe het wél moet. En accepteer dat mensen in hun werk andere drijfveren kunnen hebben dan jij. Er zijn tenslotte meerdere wegen die naar Rome leiden.

#2. Geen keuzes durven maken

Misschien herken je het zelf ook wel: veel managers en leidinggevenden beginnen als ‘meewerkend voorman’, coördinator of plaatsvervanger. Een deel van de taken die je had blijven dan vaak onder je hoede, omdat jij het nou eenmaal deed.

De verleiding is dan groot om ’s avonds thuis je laptop nog open te klappen, zodat je eindelijk deze taken kan afvinken zonder dat je gestoord wordt door je medewerkers.

Maar die medewerker die jou komt storen: dát is nu je werk! Zorg dus dat je deze extra taken weg delegeert. Durf te kiezen wat je doet en dus ook wat je niet doet. Je kunt beter veertig uur werken aan de belangrijkste dingen. Dan zestig tot tachtig uur aan alles wat er op je pad komt.

#3. De allemansvriend zijn

Als manager heb je een andere positie dan als collega. Vrienden maken (en houden) op je afdeling is prima, maar te sterke persoonlijke banden maken sommige beslissingen moeilijker. Als je in een collega-rol blijft zitten, win je het gezag niet.

Zorg dus dat je persoonlijk blijft, maar houd ook een zekere afstand. Ga bijvoorbeeld niet altijd mee met de lunch. Je moet je mensen ook de gelegenheid kunnen geven om dingen met elkaar te bespreken, zonder het luisterend oor van ‘de baas’.

Bovendien zal je als manager soms maatregelen moeten nemen die niet populair zijn. Accepteer dus dat je als manager soms impopulair bent.

#4. Perfect willen zijn

Je voelt je vereerd dat jij als uitblinker de kar mag trekken. Dit zorgt voor extra druk op de ketel. Je wil tenslotte de verwachtingen waarmaken en niet afgaan. Mensen met een perfectionistische instelling lopen meer risico op een burn-out dan anderen, doordat ze gefrustreerd raken op het moment dat ze een fout maken.

Maar fouten maakt nu eenmaal iedereen. Dat is maar goed ook, want leren van je missers maakt je sterker. Fouten maken is namelijk noodzakelijk wil je verder komen in het leven. Als je nooit valt, ga je nooit letten op de kuilen in de weg. Van deze 4 valkuilen voor beginnende leidinggevenden ben jij je nu in ieder geval bewust.

Leidinggeven kun je leren

Als beginnend leidinggeven loop je tegen veel vragen aan. Hoe kun je medewerkers het beste aansturen en aanspreken? Wat is de beste aanpak in welke situatie? Wat verwacht het team en het management van jou?

Deze en meer vragen komen aan bod in de training Beginnen met leidinggeven. Je ontwikkelt alle vaardigheden die je als leidinggevende moet hebben en staat daardoor steviger in je schoenen.

BEKIJK DE TRAINING

Gerelateerde artikelen