Leuker werk ligt voor het oprapen

Thema: Persoonlijke effectiviteit

Je gaat nog net niet met totale tegenzin naar je werk. Maar als je naar collega’s kijkt, zie je hen fluitend de dag doorkomen. Of in ieder geval met een goede balans van plezier en uitdaging. Dat wil jij ook! Er zijn verschillende knoppen waaraan je kunt draaien, ook in je huidige baan.

Knop #1. Onderzoek wat jou drijft

Ieder mens heeft zijn of haar eigen setje waarden. Dingen die je belangrijk vindt. Als jouw waarden in je werk onvoldoende aangesproken worden, gaat het wringen. Je werk raakt dan niet je intrinsieke motivatie. Hoe zou je werk eruit kunnen zien als je jouw waarden er wel in kwijt kunt? Welke stappen moet je zetten om daar te komen? Je aanmelden voor een project bijvoorbeeld of vaker samenwerken met die ene enthousiaste collega.

‘Maar dat kan toch niet zomaar?’ Bij de meeste organisaties is er wel degelijk ruimte om zelf de regie te pakken en het net even anders te doen. Binnen de kaders van je functieprofiel of zelfs erbuiten. Belangrijk is om de dialoog erover te voeren met je manager en eventueel collega’s. Je werkgever is erbij gebaat als jij doet wat je waardevol vindt. Zij krijgen er tenslotte een medewerker voor terug die slagvaardiger, gemotiveerder en proactiever te werk gaat. Meer werkplezier leidt automatisch tot betere prestaties.

Knop #2. Benut je talenten beter

Er zit meer in je dan eruit komt. Je bovengrens wordt tenslotte steeds hoger omdat je bijleert, verder ontwikkelt en nieuwe ervaringen opdoet. Wij mensen halen voldoening uit onze werkzaamheden als we het steeds een stukje beter doen dan voorheen. Sterker nog, het versterken van je talenten is bewezen effectiever dan proberen datgene waar je minder goed in bent te verbeteren.

Als je van een 7 een 9 maakt, bereik je meer dan wanneer je met veel moeite en gemopper een 4 verandert in een magere 6. Natuurlijk moet je soms je zwakkere punten verbeteren omdat die je simpelweg te veel belemmeren in het dagelijkse leven. Maar over het algemeen kun je je maar beter focussen op waar je al goed in bent. En dat uitbouwen. Hoe meer je jouw talenten aanboort, hoe meer plezier je werkzaamheden geven.

Knop #3. Verander oude denk- en gedragspatronen

Je hebt zo je belemmeringen. Ingesleten patronen in je gedachten of gedrag die voorkomen dat je de top van je kunnen bereikt. En die er ook voor zorgen dat je werk lastiger en/of minder leuk wordt dan nodig is. Dat is heel menselijk, maar je hoeft je hier niet zomaar bij neer te leggen. Door je patronen in kaart te brengen en je ervan bewust te zijn op het moment dat je erin schiet, creëert dat ruimte om betere keuzes te maken.

Wanneer een belemmerende routine het overneemt, is het dus belangrijk om even pas op de plaats te maken. En te observeren wat er gebeurt. Vanuit die bewustwording kun je bedenken: welke gedachte of welk gedrag gaat me helpen in deze situatie? Wat is een effectievere reactie? Vraag ook hulp aan anderen als je dit lastig vindt; zij kunnen je goed een spiegel voorhouden.

Knop #4. Verstevig je vaardigheden

Door nieuwe vaardigheden te leren, word je een betere versie van jezelf. Het resultaat? Je kunt handiger omgaan met situaties of mensen die jij als ingewikkeld ervaart, overwint je uitdagingen en bereikt makkelijker je doelen. Dat maakt het werk leuker, want: minder gedoe. En als er wel gedoe is, kun je daar beter mee omgaan.

Ook kun je misschien nieuwe taken oppakken of krijg je er verantwoordelijkheden bij waar je plezier aan beleeft. En als je continu leert en experimenteert, blijf je het verschil maken. Blijf je wendbaar en aantrekkelijk voor werk- en opdrachtgevers. Nu en in de toekomst. In een tijd van digitalisering, robotisering en automatisering toch niet geheel onbelangrijk!

Knop #5. Verbeter je energiebalans

Wat vreet energie op jouw dag? En wat geeft energie? Als dit uit balans is, heeft het direct gevolgen voor je werkplezier. Ook als je thuis te veel verplichtingen hebt die energie zuigen, beïnvloedt dit hoe je je op het werk voelt. Het gaat dus om je integrale energiehuishouden. Energie ontstaat als je dingen doet die bij jou passen. En als er voldoende hulpbronnen zijn. Je moet tenslotte kunnen opladen, herstellen, ook tijdens het werk.

Luister daarom naar je behoefte om een mindful momentje te pakken in de buitenlucht, te kletsen aan het koffieautomaat of je inbox slimmer te beheren. Het is in de drukte van alledag niet altijd makkelijk om goed voor jezelf te zorgen en te voorkomen dat je geleefd wordt. Maar dat is wel erg belangrijk om niet je werkplezier te verliezen door een overdaad aan stress en werkdruk.

Waar wacht je nog op?

Grijp de kans jezelf te versterken met een training, opleiding of coaching  bij Schouten & Nelissen. En maak een persoonlijke groei door waar je nog jaren van profiteert. Benieuwd waar jouw ontwikkelkansen liggen en welke leervorm bij jou past? Onze opleidingsadviseurs helpen je graag op weg met vrijblijvend advies.

Vraag advies aan