• (3 ervaringen)

Paradoxaal leiderschap

 • Time icon 1 dag
 • Price icon € 495,00
 • 10-20 deelnemers
 • Een nieuw perspectief om je werk te bekijken, dat van paradoxen
 • Effectief omgaan met tegenstrijdige verwachtingen en ontwikkelingen
 • Denken en handelen vanuit paradoxen en deze verzoenen
Aanmelden binnen 3 minuten!

De training incompany volgen? Meer informatie

Overzicht

Hoe ga je om met verschillende of zelfs tegenstrijdige ontwikkelingen?

Voor wie?

Verbinden en bruggen slaan, dat is het dagelijks werk van managers. Maar het lijkt alsof tegenstijdige ontwikkelingen zich steeds vaker voordoen. Er wordt van alle kanten aan je getrokken. Hoe ga je om met (ogenschijnlijk) tegenstrijdige verwachtingen en ontwikkelingen? In deze masterclass leer je tegenstrijdigheden te verzoenen.

Informatie omtrent COVID-19

Gelukkig worden de maatregelen rondom het coronavirus langzaam maar zeker versoepeld. Ons masteronderwijs valt onder het hoger onderwijs. Gedeeltelijke versoepeling voor klassikaal hoger onderwijs en universiteiten wordt momenteel onderzocht door de Rijksoverheid. Hierover wordt spoedig een besluit genomen. Tot die tijd wordt ons masteronderwijs online gegeven via een virtual classroom: www.sn.nl/opleidingen/virtual-classroom. We gaan er vanuit dat je in september weer klassikaal kunt starten met je masteropleiding. Schrijf je dus gerust in, want de opleiding gaat altijd door. Heb je nog vragen? Bel (0418) 682 800 of mail advice@schoutenuniversity.com. We zitten voor je klaar.

Download brochure - PDF

Je resultaten na Paradoxaal leiderschap

 • Je kent de context van paradoxen en dilemma's
 • Je weet wanneer we spreken van dualiteiten, dilemma's en paradoxen
 • Je herkent persoonlijke paradoxen
 • Je weet hoe je optimaal gebruik maakt van je tegengestelde eigenschappen
 • Je kunt vanuit je leiderschap paradoxaal handelen en interveniëren
 • Je hebt kennis gemaakt met paradoxen als een nieuwe manier van denken
 • Je kunt polarisatie tegengaan
Programma

Dit ga je leren in Paradoxaal leiderschap

Hoe meer mondiaal verknoopt we raken, hoe meer we elkaar opzoeken in de wijk of de buurt. Hoe sneller de wereld gaat, hoe meer 'slow' bewegingen ontstaan. Terwijl de verantwoordelijkheden steeds lager in de organisatie komen te liggen, zie je tegelijk een concentratie van stafdiensten in een shared service center. 

In deze masterclass bezien we werk(situaties) vanuit een perspectief van paradoxen. Je krijgt inzicht in je persoonlijke paradoxen en paradoxen in je organisatie. Vervolgens krijg je handvatten om paradoxen te doorgronden en er met een andere blik tegenaan te kijken. Je leert ogenschijnlijke tegenstrijdigheden met elkaar te verzoenen. Om vervolgens tot vernieuwende en innovatie oplossingen te komen.

Programma

Programma

Collegedag

De masterclass bestaat uit 1 bijeenkomst van 1 dag.

Bijeenkomst 1:

 • 1 dag van 09.30 tot 17.30 uur
Onderwerpen

Context

Waarom is er momenteel zoveel aandacht voor dilemma's en paradoxen? Waarom worstelen managers met ambiguïteit? Wat maakt dat juist de huidige tijdgeest vraagt om het omarmen en verzoenen van tegengestelden? 

Conceptueel kader

Wanneer spreken we van dualiteiten, dilemma's en paradoxen? Wat zijn de verschillen? En hoe verhouden deze begrippen zich tot elkaar? We zullen hierbij zien dat dilemma's ons dwingen ons te kiezen, paradoxen dwingen ons te zoeken naar de onderlinge verbondenheid. We zetten het denken in paradoxen (schijnbare tegenstellingen) als oosterse wijze van denken (holistisch, systemisch, integratief) tegenover het westerse, dualistische denken. 

Persoonlijke paradoxen

Hoe maak je optimaal gebruik van je tegengestelde eigenschappen? We laten zien dat jij je pas kunt verbinden en verzoenen met tegenstellingen als je tot de essentie komt van elk van de polen. Je krijgt een grondige introductie in dit gedachtengoed en gaat actief oefenen. 

Paradoxen in leiderschap

Via een grondige reflectie oefening leer je zes manieren om paradoxen te hanteren. Je zult zien dat het speelveld zich niet alleen beperkt tot de extremen en de middenpositie, maar dat je over een breed pallet aan mogelijkheden beschikt. 

Paradoxen in je organisatie

Hoe gaat jouw organisatie om met paradoxen? We geven je handvatten om het gesprek hierover in je organisatie aan te gaan. We laten je zien hoe je kracht van tegenpolen kunt benutten en bewust paradoxale strategische uitdagingen kunt benoemen. Om vervolgens het verbindend perspectief te zoeken en tot innovatieve oplossingen te komen.  

Groepsgrootte

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze masterclass is 20 deelnemers.

Afronding

Bewijs van deelname

Na afronding van de leergang ontvang je, op basis van aanwezigheid en actieve deelname, een bewijs van deelname van Schouten University of Applied Sciences.

Docenten

Docenten

Drs. Lenette Schuijt

Lenette Schuijt studeerde af als organisatiekundige en is sinds 1991 directeur van Crystal River Consultancy, bureau voor leiderschapsontwikkeling en coaching in Amersfoort. Ze werkt zowel met multinationale ondernemingen als met maatschappelijke organisaties op het gebied van leiderschap, bezieling en zingeving, en het ontwikkelen van persoonlijke en bedrijfsvisies. Ze was jarenlang als kerndocent verbonden aan de masteropleiding Educational Management (NSO) aan de UvA en aan de master Human Development van Schouten University of Applied Sciences. Al sinds de publicatie van 'Met Ziel en Zakelijkheid' (2001/ 2009) verdiept zij zich in paradoxen en geeft hierover lezingen en workshops. Ook schreef zij het 'Praktijkboek Werken met Paradoxen' (Asoka, 2006). Daarnaast is Lenette Schuijt auteur van o.a. 'Wat bezielt ons?' (Vakmedianet, 2014) en 'De Kracht van Bezieling' (Scriptum, 1999).

 

Drs. Ivo Brughmans

Ivo Brughmans is filosoof en managementconsultant gespecialiseerd in het herontwerpen en transformeren van dienstverlenende organisaties. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en adviseert organisaties doorheen Europa. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk: als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen, als Belg werkzaam in Nederland en als rationalist vertrouwend op intuïtie. In zijn vorige boek De kunst van het paradoxale leven (Lannoo, 2013) werkte hij het 'en-en'-perspectief uit als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. In zijn nieuw boek Paradoxaal leiderschap (Boom uitgevers Amsterdam, 2016) past hij dit 'en-en'-denken toe op herkenbare organisatie- en managementvraagstukken. Ivo geeft over dit onderwerp workshops, trainingen en inspiratiesessies. Zie ook www.dekunstvanhetparadoxaleleven.com.

Data & Locaties

Selecteer een startdatum

 • di. 15 december 2020
  ZALTBOMMEL
  Plaatsen vrij: 1
  Lesdagen en tijden
  • di. 15 december 2020
   09:30 - 17:30

  Locatie
  Schouten & Nelissen
  Van Heemstraweg West 5
  5301 PA ZALTBOMMEL

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
 • ma. 15 februari 2021
  AMERSFOORT
  Lesdagen en tijden
  • ma. 15 februari 2021
   09:30 - 17:30

  Locatie
  Fletcher Hotel Amersfoort
  Stichtse Rotonde 11
  3818 GV AMERSFOORT

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
 • di. 29 juni 2021
  ZALTBOMMEL
  Lesdagen en tijden
  • di. 29 juni 2021
   09:30 - 17:30

  Locatie
  Schouten & Nelissen
  Van Heemstraweg West 5
  5301 PA ZALTBOMMEL

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Investering

Investering

Masterclass

Jouw investering in deze masterclass bedraagt € 495,00. Hierover wordt geen btw berekend. Vermelde prijzen zijn onder voorbehoud van eventuele wijzigingen.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je € 70,00. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.

Ervaringen

Ervaringen

Schrijf jouw beoordeling

Beoordeling

Vul je volledige naam in
Vul een correct emailadres in

Locatie

Wat zijn je ervaringen

Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Thalja Lurz
Advies? 0418 682 938
Thalja Lurz zw
Twijfel je over de juiste opleiding?

Paradoxaal leiderschap

 • Erkenningen en lidmaatschappen
 • Erkenningen en lidmaatschappen

Vergelijkbare trainingen

Pluspunten van Incompany trainingen

Een groepstraining is de ideale optie als in jouw organisatie meerdere medewerkers voor dezelfde uitdaging staan. We passen de gebruikte oefeningen en voorbeelden aan op de situatie in jouw organisatie.

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de training organiseren. 
 • Overal - We organiseren de training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.