Paradoxaal leiderschap

 • Time icon 1 dag
 • Price icon € 495,00
 • 10-30 deelnemers
 • Een nieuw perspectief om je werk te bekijken, dat van paradoxen
 • Omgaan met verschillende, soms tegenstrijdige verwachtingen en ontwikkelingen
 • Denken en handelen vanuit paradoxen en deze verzoenen
Aanmelden binnen 3 minuten!

Wat kun je verwachten?

Overzicht

Hoe ga je om met verschillende of zelfs tegenstrijdige ontwikkelingen?

Verbinden en bruggen slaan, dat is het dagelijks werk van managers. Toch voelt dat soms als een spagaat. Er wordt van alle kanten aan je getrokken. Het lijkt alsof tegenstrijdige ontwikkelingen zich steeds vaker tegelijk voordoen. We hebben te maken met steeds meer ambiguïteit. Hoe ga je om met de verschillende en soms zelfs tegenstrijdige verwachtingen en ontwikkelingen?

Download brochure - PDF

Je resultaten na Paradoxaal leiderschap

 • Je kent de context van paradoxen en dilemma's
 • Je weet wanneer we spreken van dualiteiten, dilemma's en paradoxen
 • Je herkent persoonlijke paradoxen
 • Je weet hoe je optimaal gebruik maakt van je tegengestelde eigenschappen
 • Je kunt vanuit je leiderschap paradoxaal handelen en interveniëren
 • Je hebt kennis gemaakt met paradoxen als een nieuwe manier van denken
 • Je kunt polarisatie tegengaan
Programma

Dit ga je leren in Paradoxaal leiderschap

Hoe meer mondiaal verknoopt we raken, hoe meer we elkaar opzoeken in de wijk of de buurt. Hoe sneller de wereld gaat, hoe meer 'slow' bewegingen ontstaan. Terwijl de verantwoordelijkheden steeds meer laag in de organisatie komen te liggen, zie je tegelijk een concentratie van stafdiensten in een shared service center.

In deze masterclass bezien we werk(situaties) vanuit een perspectief van paradoxen. Vanuit filosofische verdieping en creatieve manieren om te komen tot vernieuwende oplossingen. Op basis van voorbeelden uit het eigen werk leren de deelnemers te denken en handelen vanuit paradoxen.

Programma

Programma

Collegedag

De masterclass bestaat uit 1 bijeenkomst van 1 dag.

Bijeenkomst 1:

 • 1 dag van 09.30 tot 17.30 uur
Onderwerpen

Context

Waarom is er momenteel zoveel aandacht voor dilemma's en paradoxen? Waarom worstelen managers met ambiguïteit? Wat is het in de tijdgeest dat vraagt om het omarmen en verzoenen van tegengestelden?

Conceptueel kader

Wanneer spreken we van dualiteiten, dilemma's, paradoxen? Begripsafbakening. Dilemma's dwingen ons te kiezen, paradoxen dwingen ons te zoeken naar de onderlinge verbondenheid. Denken in paradoxen (schijnbare tegenstellingen) als oosterse wijze van denken (holistisch, systemisch, integratief), die tegenover het westerse, dualistische denken staat.

Persoonlijke paradoxen

Hoe maak je optimaal gebruik van je tegengestelde eigenschappen? De polen exploreren: je kunt pas verbinden en verzoenen als je vervormingen onderscheidt en tot de essentie komt van elk van de polen. Introductie plus oefening.

Paradoxen in leiderschap: introductie

Reflectie-oefening: zes manieren om deze paradoxen te hanteren. Paradoxaal handelen en interveniëren.

Paradoxen in je organisatie

Van een of/of probleem naar een bewust paradoxale strategische uitdaging, die prikkelt tot innovatieve oplossingen. Hoe gaat jouw organisatie om met paradoxen? Verbindend perspectief zoeken. Out of the box oplossingen voor paradoxale uitdagingen, zoals 'meer met minder'.

Paradoxen: een nieuwe manier van denken

Verbindende perspectieven, integratief denken, win-win-oplossingen en tegengaan van polarisatie.

Groepsgrootte

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze masterclass is 30 deelnemers.

Afronding

Bewijs van deelname

Wanneer je de masterclass succesvol hebt afgerond, ontvang je een bewijs van deelname van Schouten & Nelissen University.

Docenten

Docenten: Drs. Lenette Schuijt en Drs. Ivo Brughmans

Lenette Schuijt studeerde af als organisatiekundige en is sinds 1991 directeur van Crystal River Consultancy, bureau voor leiderschapsontwikkeling en coaching in Amersfoort. Ze werkt zowel met multinationale ondernemingen als met maatschappelijke organisaties op het gebied van leiderschap, bezieling en zingeving, en het ontwikkelen van persoonlijke en bedrijfsvisies. Ze was jarenlang als kerndocent verbonden aan de masteropleiding Educational Management (NSO) aan de UvA en aan de master Human Development van de Schouten & Nelissen University. Al sinds de publicatie van "Met Ziel en Zakelijkheid" (2001/ 2009) verdiept zij zich in paradoxen en geeft hierover lezingen en workshops. Ook schreef zij het 'Praktijkboek Werken met Paradoxen' (Asoka, 2006). Daarnaast is Lenette Schuijt auteur van o.a. "Wat bezielt ons?" (Vakmedianet, 2014), en "De Kracht van Bezieling" (Scriptum, 1999).

Ivo Brughmans is filosoof en managementconsultant gespecialiseerd in het herontwerpen en transformeren van dienstverlenende organisaties. Hij werkt vanuit Antwerpen en Utrecht en adviseert organisaties doorheen Europa. Het verbinden van tegenpolen loopt als een rode draad door zijn leven en werk: als filosoof bezig met praktische bedrijfskundige problemen, als Belg werkzaam in Nederland en als rationalist vertrouwend op intuïtie. In zijn vorige boek De kunst van het paradoxale leven (Lannoo, 2013) werkte hij het 'en-en'-perspectief uit als een radicaal alternatief voor onze huidige manier van (samen)leven. In zijn nieuw boek Paradoxaal leiderschap (Boom uitgevers Amsterdam, 2016) past hij dit 'en-en'-denken toe op herkenbare organisatie- en managementvraagstukken. Ivo geeft over dit onderwerp workshops, trainingen en inspiratiesessies. Zie ook www.dekunstvanhetparadoxaleleven.com.

Data & Locaties

Selecteer een startdatum

Je kunt kiezen voor een volledige NVAO geaccrediteerde masteropleiding maar ook losse modules , leergangen en masterclasses volgen. Jouw agenda bepaalt je studietraject.

 • do. 07 december 2017
  Zaltbommel
  Lesdagen en tijden
  • do. 07 december 2017
   09:30 - 17:00

  Locatie
  Schouten & Nelissen
  Van Heemstraweg West 5,
  5301 PA, Zaltbommel

  • Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Investering

Investering

Masterclass

Jouw investering in deze masterclass bedraagt € 495,00. Hier wordt geen btw over berekend.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je € 70,00. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Betaalwijze

Na ontvangst van je aanmelding versturen we de factuur. Deze dient binnen 30 dagen na factuurdatum te worden voldaan maar uiterlijk voor aanvang van de training/opleiding.

Ervaringen

Ervaringen

Schrijf jouw beoordeling

Beoordeling

Vul je volledige naam in
Vul een correct emailadres in

Locatie

Wat zijn je ervaringen

Advies

Opleidingsadvies aanvragen?

Twijfel je over de juiste opleiding? Onze opleidingsadviseurs kennen het aanbod door en door en gaan graag het gesprek met je aan. Zij helpen je met het vinden van een training die echt bij jou en jouw opleidingsvraag past.

Onderwerpen die o.a. aan bod komen:

 • Waarom ben je opzoek?
 • Wat zou je willen leren?

Bel direct voor opleidingsadvies met een van onze adviseurs op 0418 688 510. Of vul het opleidingsadviesformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Opleidingsadvies aanvragen

Hiermee reserveer je twee weken een plaats
Advies? 0418-682938
Jacqueline Metselaar
Twijfel je over de juiste opleiding?

Vergelijkbare trainingen