Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Goed voorbeeld doet goed volgen

Thema: Leiderschap en management
Rubriek
Artikel
Datum
31 maart 2016
2 minuten leestijd

Verandering en ontwikkeling is een constante. Technologische en sociaaleconomische ontwikkelingen volgen elkaar de laatste twee decennia steeds sneller op. Deze versnelling is niet te stoppen en brengt zowel in organisaties als onze maatschappij onzekerheid met zich mee. Leiders die de dynamiek van de veranderende wereld begrijpen, en een stap voorwaarts zetten, zijn de winnaars van morgen.

Creëer een collectieve ambitie
De nieuwe realiteit vraagt om leiderschap waarbij inspiratie, veiligheid, eigen regie en het creëren van een collectieve ambitie essentieel zijn. Een ambitie die richting geeft, maar waarbij ook ruimte is om buiten gebaande paden te denken en te handelen. Ruimte voor medewerkers en teams om zelf verantwoordelijkheid te dragen voor een gezonde en duurzame toekomst voor zichzelf en de organisatie. 

Geef ruimte aan medewerkers
Recent onderzoek laat zien (Van Wingerden & Kessel, 2015) dat medewerkers die van hun leidinggevende ruimte krijgen voor eigen regie in het werk, actief werken aan hun eigen ontwikkeling en groei. Zij zijn daarbij gezonder en vitaler.  Het zorgen voor verbinding tussen medewerkers, teams en de organisatie, en nadrukkelijk ook met klanten, leveranciers en andere stakeholders is daarbij van groot belang. 

Hoe flexibel ben jij als leidinggevende?
Voor leidinggevenden is het zaak om verantwoordelijkheid te nemen, maar deze vooral ook te geven als dat kan. Samenwerking faciliteren (gericht op vertrouwen en participatie) en eigenaarschap en ondernemerschap stimuleren. Niet gedreven door het oplossen van dagelijkse problemen, maar vanuit een gezamenlijke ambitie gericht op langere termijn. Maar boven dit alles is het vooral zaak om te leiden….Ben jij je als leider bewust van de rol die je hebt in het inspelen op de nieuwe realiteit en de uitdagingen die dit met zich meebrengt? Leid jij vanuit jouw eigen waarden en persoonlijke kracht? Ben je zelf als leider in staat om flexibel te opereren en je snel aan te passen aan steeds veranderende situaties?

Midden in de snelheid van de actuele ontwikkelingen en veranderingen vinden we houvast in het oude gezegde: goed voorbeeld doet goed volgen. Medewerkers doen immers niet wat de leidinggevende zegt, maar wat de leidinggevende doet.

Meer weten?
Schouten & Nelissen is jouw kennispartner voor ontwikkelingen binnen deze nieuwe realiteit. Wij verrichten wetenschappelijk onderzoek en delen onze kennis via verschillende platforms. 

(Interventie)onderzoek in de organisatie?
Schouten Research is de partner voor strategische HR vraagstukken die vragen om gefundeerde en effectieve oplossingen. In onze oplossingen staat actieve betrokkenheid van zowel medewerker als leidinggevende centraal. Wilt u verandering starten vanuit gefundeerd medewerkersonderzoek? Vraag dan een gratis inspiratiesessie aan bij jou op locatie.

Drs. Jessica van Wingerden MBA MCC

Bron: Vitality Connected! 2015, Van Wingerden, J., &  Kessel, J. (2015), Thema Uitgeverij, Zaltbommel.