Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Tegenzin? Op deze manier krijg je toch dingen gedaan

Thema: Persoonlijke effectiviteit
Rubriek
Blog
Datum
19 januari 2018
2 minuten leestijd

Je hebt echt geen trek in die ene klus. Je stelt 'm dan ook graag nog een dagje uit. Maar wees eens eerlijk: komt het er morgen wel van? Met deze tip overwin je jouw tegenzin en kom je in actie.

Bedenk je allereerst hoeveel kostbare tijd en energie tegenzin je kost. Je piekert over wat er moet gebeuren, bedenkt smoesjes en praat goed waarom het best kan wachten tot morgen. En overmorgen. En volgende week.

Boven je hoofd

Maar de klus blijft boven je hoofd hangen terwijl je met andere (leukere) klussen bezig bent. Het knaagt aan je geweten, dus ervaar je niet eens écht plezier aan die andere dingen.

In de tijd dat je aan het uitstellen bent, had je de klus misschien al kunnen klaren. Dan was je er vanaf geweest. En kon je je zonder schuldgevoel richten op andere dingen.

Zo kom je in actie

Wat te doen? De ultieme tip bij tegenzin is: stop met denken en bégin gewoon. Dat klinkt natuurlijk een stuk makkelijker dan het is. Want waarschijnlijk heb je het in je hoofd heel groot gemaakt.

Deel daarom de klus op in hapklare brokken. Na de eerste hap mag je een lekkere kop koffie halen. Dit maakt de drempel om te beginnen lager en zet je in beweging.

Kleine stap, groot resultaat

Je zult zien dat je de ergste tegenzin kwijtraakt na de eerste stap. Het blijkt wel mee te vallen. Of je bent opgelucht dat je eraan begonnen bent. Want dat je er mentaal zo mee bezig bent zonder iets te bereiken, is veel erger dan het ongemak van de vervelende klus ook werkelijk aanpakken. 

Kom dus in actie en ervaar hoe het vanzelf gemakkelijker wordt. De taken die nu op je liggen te wachten, kun jij straks mooi afvinken. 

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!