Uitstelgedrag? Vandaag nog aan de slag!

Thema: Persoonlijke effectiviteit

Veel mensen hebben last van uitstelgedrag. Stel jij wel eens taken uit waardoor je in tijdnood komt? En doe je dit bewust omdat je prettiger werkt onder druk of heeft het een andere reden? Eigenlijk maakt het niet uit, want uitstellen wanneer een deadline dichtbij is, levert hoe dan ook meer stress op. Wij geven je 7 tips om dag te zeggen tegen uitstelgedrag.

De één heeft uitstelgedrag in zijn systeem zitten en de ander houdt er absoluut niet van. Het kost namelijk altijd meer tijd en energie dan wanneer je een planning consequent volgt. Je productiviteit gaat omlaag en tegen de deadline aan gaan je stress levels omhoog. Ga dat uitstelgedrag eens te lijf en zie wat het je oplevert!

1. Creëer overzicht
Zorg voor overzicht. Heb je daar geen tijd voor? Bedenk dan dat de tijd die het kost om een to-do list te maken, zich dubbel en dwars terug betaalt. Bekijk elke dag je agenda en je deadlines en stel vóór je aan de slag gaat de prioriteiten vast. Met timemanagement krijg je helder waar je die dag aan wilt werken.

2. Deel grote projecten op in kleinere taken
Deel grote projecten of taken op in kleinere taken. Bedenk waar de prioriteiten liggen en stel vast wat je vandaag al kunt doen. Dit is vooral handig bij acties waarbij je afhankelijk bent van anderen. Terwijl jij wacht op antwoord op je mailbericht, kun je verder met andere taken of projecten. Efficiëntie staat voorop!

3. Begin met de moeilijkste of zwaarste taak
Begin met de taak die je het meest aan het uitstellen bent. Kijk je er tegenop? Misschien een open deur, maar je zult merken dat je opgelucht bent (en zelfs trots!) als je klaar bent. Misschien viel het achteraf zelfs mee? Dat is dan zeker iets om te onthouden.

4. Zet afleiding ‘uit’
Zorg dat je alleen die zaken voor je neus hebt, waarmee je ook echt aan het werk bent. Je computer bijvoorbeeld, of een boek. Géén Facebook, Twitter, mail en zet het liefst je telefoon ook nog uit. Word je steeds gestoord in je werk door anderen? Zoek dan een stilteruimte op of een andere werkplek waar je alleen zit.

5. Just do it!
Als je (alleen maar) blijft denken, worden taken in je hoofd alleen maar groter en moeilijker. Begin er gewoon aan. Je zult zien dat het veel gemakkelijker gaat dan je vooraf dacht. Als je begint, ben je ineens je koudwatervrees kwijt en ga je als een trein. Je bent hoe dan ook bezig en dat voelt goed!

6. Beloon jezelf
Het leukste puntje: beloon jezelf! Zo blijf je gemotiveerd. Hoewel zelfdiscipline op zichzelf al veel oplevert, kun je in het begin vast een stok achter de deur gebruiken. Kleine beloningen, groot plezier: een kopje koffie drinken met je collega’s, dat nieuwe tijdschrift lezen, een uurtje eerder naar huis of pauze nemen voor een wandeling buiten...

7. Geniet van je leerproces
Leren gaat met vallen en opstaan. Zo gaat dat wellicht ook met leren omgaan met uitstelgedrag. Probeer te genieten van je leerproces. Sta jezelf toe om de tijd te nemen en om af en toe ‘in de fout’ te gaan. Elke taak die je minder uitstelt, is een mooie winst. Toch?

Hopelijk creëer je met deze tips wat meer ruimte voor zaken die belangrijk voor je zijn. En ga je effectiever en efficiënter om met je tijd en jezelf. Voor je het weet, hoort je uitstelgedrag tot het verleden. Jij blij en je collega’s ook!

Get inspired!

Wil jij groeien in je werk? Meer uit jezelf halen, en uit anderen? Slimmer samenwerken met je collega's? Wij prikkelen je graag. Laat je e-mailadres achter en ontvang om de week relevante artikelen, nuttige tips, leuke testjes en onderzoeken, inspirerende quotes en meer.

Ja, inspireer mij!