Ga naar het hoofdmenu Ga naar de inhoud

Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

 • Krijg inzicht in de relevantie en betekenis van duurzaam ondernemen 
 • Krijg grip op termen als business continuity en circulariteit 
 • Creëer een eigen Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen-beleid
Uitvoering
Mastermodule
Duur
3 dagen (12 weken)
Startmoment
Start al in april

Dit ga je leren in Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

In deze Mastermodule krijg je inzicht in de relevantie en de betekenis van duurzaam ondernemen, maatschappelijk verantwoord ondernemen en circulariteit. Op deze drie gebieden leer je welke resultaten er voor jouw organisatie te bereiken zijn. We gaan in op de belangrijkste wetenschappelijke concepten en theorieën op het gebied van Maatschappelijk ondernemen in Ecosystemen.  

Daarnaast werken we vanuit het principe van meervoudige waardecreatie en het strategisch belang van duurzaam ondernemen voor de organisatie. We staan stil bij koplopers op het gebied van MVO in de wijze waarop zij dit hebben gerealiseerd en de bijbehorende randvoorwaarden, zowel op vlak van beleid als praktische uitvoering. Tenslotte gaan we expliciet in op business continuity en circulariteit.

De volgende onderwerpen komen aan bod: 

 • Historie en perspectieven op maatschappelijk ondernemen in ecosystemen 
 • Ontwikkelingen en toepassingsgebieden van maatschappelijk ondernemen 
 • Eco-efficiency en de UM Sustainability Goals 
 • Praktijkvoorbeelden van samenwerkingen tussen overheid en bedrijven 
 • Nieuwe (circulaire) business modellen, waaronder Het Klaverblad 
 • Maatschappelijk ondernemen in jouw eigen organisatie  
 • Technieken en tools voor het verduurzamen van jouw organisatie

 

Resultaten

 • Je formuleert beleid voor maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) 
 • Je kan complexe materie op MVO-gebied overdragen op stakeholders 
 • Je bent in staat om draagvlak te creëren voor jouw ideeën en adviezen 
 • Je analyseert het MVO-beleid in termen van doelen en realistische effecten 
 • Je adviseert concrete oplossingen om het MVO-beleid te verwezenlijken 
 • Je inspireert de organisatie met innovatieve manieren die daarbij helpen

Help jouw organisatie in maatschappelijk ondernemen!

Voor wie?

In een wereld waarin verandering de enige constante is, wordt vaker een beroep gedaan op jouw wendbaarheid, innovatief vermogen en adviesvaardigheden. Je wilt op strategisch niveau bijdragen aan het duurzaam succesvol zijn van mens en organisatie. En je kennis vergroten en verzilveren naar masterniveau. Volg de module los of als onderdeel van de Master Bedrijfskunde (in ontwikkeling).

Wij zorgen voor een veilige leeromgeving 

Samen met onze opleidings- en trainingslocaties zorgen we ervoor dat je lesdagen op een gezonde en verantwoorde wijze plaatsvinden. We volgen hiervoor de richtlijnen van de Rijksoverheid en ons brancheprotocol. Je leest de laatste status op www.sn.nl/over-ons/corona-maatregelen. Heb je nog vragen? Je mag ons altijd bellen (0418 688 510) of mailen (voorlichting@sn.nl). We zitten voor je klaar.

Inhoud

Onderwerpen

Maatschappelijk ondernemen

Je leert over de historie en de verschillende perspectieven op maatschappelijk ondernemen in ecosystemen en je ontwikkelt een begrippenkader. We gaan in op toepassingsgebieden van maatschappelijk ondernemen en nemen jouw eigen organisatie onder de loep. Tijdens de eerste bijeenkomst komen eco-efficiency en de UN Sustainability Goals aan bod. 

Impact van Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

De impact van maatschappelijk ondernemen gaat vooral over de verantwoording nemen en verantwoordelijkheid afleggen. We bekijken praktijkvoorbeelden en technieken en tools die je kunt inzetten bij het verduurzamen van je eigen organisatie, zoals een stakeholdersdialoog, social auditing en een analyse van de omgevingsimpact. 

Verschillende business modellen 

We bespreken verschillende nieuwe business modellen die jouw organisatie kunnen helpen bij het maatschappelijk ondernemen. Je leert over de business model benadering, welke circulaire business modellen er zijn en gaan we expliciet in op Het Klaverblad.

Kosten en financiering

Opleiding

Jouw investering in deze mastermodule bedraagt € 2950,00. Hierover wordt geen btw berekend.

Financiering

Als je zelf (deels) je training of opleiding financiert, zijn er verschillende mogelijkheden en interessante wettelijke regelingen om gebruik van te maken, waardoor jij voordeliger kan studeren. Bekijk de mogelijkheden: www.sn.nl/financieringsmogelijkheden.

Materiaal

Jouw investering in het lesmateriaal bedraagt € 143,25 (exclusief btw). Je ontvangt hiervoor:

 • Persoonlijke licentie voor de leeromgeving MijnSN
 • Materiaalpakket
 • Maatschappelijk verantwoord ondernemen (boek)
 • Duurzaam organiseren (boek)

Daarnaast ontvang je de hand outs en wordt er gebruikt gemaakt van online testen en scans. Mocht je reeds in het bezit zijn van de literatuur of deze niet via ons willen ontvangen, geef dit dan aan in het opmerkingenveld op het online inschrijfformulier of bij jouw telefonische inschrijving.

Arrangement

Voor het gebruik van de accommodatie, koffie/thee en een uitgebreid lunchbuffet betaal je in totaal € 210,00 (exclusief btw). Volg je de avondvariant? Dan is de arrangement prijs €30,- (exclusief btw) per avond voor gebruik van de accommodatie en koffie/thee. Dit bedrag is eveneens vrijgesteld van btw.

Programma

Business coach

Voor de start van je studie kies je je businesscoach. Hij of zij werkt in je organisatie en is beschikbaar en bereid om je te begeleiden bij het uitwerken van je praktijkopdrachten. Kijk voor meer informatie over de rol en taken van de businesscoach op https://www.sn.nl/opleidingen-en-trainingen/business-coach.

Doelstellend gesprek

In een persoonlijk gesprek met je studiebegeleider bespreek je jouw achtergrond, motivatie en wederzijdse verwachtingen. Je formuleert samen je leerdoelen en bespreekt op welke manier je de training het beste kunt volgen.

Leerdagen

De totale doorlooptijd van de Master module bedraagt 12 weken. De module bestaat uit een online kick-off en 3 bijeenkomsten van 1 dag. Je tijdsinvestering is circa 12 uur aan zelfstudie per week: theorie- en praktijkopdrachten via de MijnSN leercommunity. Wil je liever de avond variant volgen? Dat kan!

Dagvariant:

Bijeenkomst 1 t/m 3:

 • 1 dag van 09:30 tot 17:30 uur

Avond variant:

Bijeenkomst 1 t/m 6:

 • 1 avond van 18:30 tot 22:00 uur

Deelnemers

De maximale groepsgrootte van deze mastermodule is 20 deelnemers.

Certificaat

Deze module wordt afgerond met een beroepsproduct, waarin je het geleerde integraal op jouw eigen praktijk toepast waar je organisatie direct baat bij heeft. Bij een voldoende resultaat ontvang je een certificaat van Schouten & Nelissen University of Applied Sciences.

Incompany

Staan meerdere collega’s voor dezelfde uitdaging? Dan is ‘incompany’ de ideale optie. Deze opleiding of training kan namelijk ook binnen jouw organisatie worden georganiseerd. We passen de opdrachten en voorbeelden dan aan op de praktijksituatie in jouw organisatie.

Pluspunten van Incompany

 • Efficiënt - Je brengt in één keer de kennis en competenties van complete teams naar een hoger niveau.
 • Hoog rendement - De specifieke leerdoelen en -wensen van jouw collega’s staan centraal.
 • Borging - We maken gebruik van actuele praktijksituaties voor optimale borging van leerdoelen.
 • Altijd - Jij bepaalt het moment waarop we de opleiding of training organiseren.
 • Overal - We organiseren de opleiding of training waar jij wil. Binnen of buiten je organisatie.

Advies aanvragen

Docenten

Docenten 

Schouten University of Applied Sciences werkt met ruim 60 hoogleraren, professoren en professionals met zowel een rijke ervaring in de academische wereld als de praktijk. Zo ben je altijd verzekerd van de meest actuele wetenschappelijke inzichten en trends binnen het werkveld. Onze docenten bieden inhoudelijke verdieping op basis van up-to-date wetenschappelijke kennis en leggen steeds de relatie tussen de theorie en jouw eigen werkpraktijk. Op deze manier vallen werken en leren voor een belangrijk deel samen én kun je actuele wetenschappelijke inzichten vertalen naar krachtig handelen in jouw persoonlijke praktijksituatie.

Dit worden je docenten

 • Sabine Kerkmeijer – van der Peijl MA

  Sabine heef ruime ervaring met het begeleiden en coachen van (afstuderende) studenten bij o.a. het ontwikkelen van een idee tot een nieuw product of dienst, het schrijven van een marketing(communicatie)plan, het opzetten en uitvoeren van marktonderzoek en het schrijven van een businessplan. Sabine heeft een brede marketingbasis ontwikkeld o.a. als (database) marketeer bij Triodos Bank en senior consultant bij VODW Marketing. Ze heeft diverse projecten uitgevoerd variërend van het ontwerpen van loyaliteitsprogramma’s tot het ontwikkelen van een marketingdatabase. Ze heeft gewerkt voor o.a. Eneco, Debitel, ING en DTZ Zadelhoff. Ze is auteur van het boek 'Van Idee naar start-up'.

 • drs. Gerard Berendsen

  Drs. Gerard Berendsen studeerde Biologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Vandaag de dag is hij werkzaam als voorzitter van het Nederlands Netwerk voor Kwaliteitsmangement (NNK), eigenaar en consultant van Twente Quality Centre (TQC) en bestuursvoorzitter van Our Common Future 2.0. Zijn expertise betreft kwaliteitsmanagement, procesverbetering, management van organisatienetwerken, duurzaam ondernemen en human resource management.

Nu starten met Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

Mastermodule Maatschappelijk ondernemen in ecosystemen

€ 2.950,00 BTW vrijgesteld

Starten op di 19 april 2022, EINDHOVEN


Materiaal € 143,25 excl. BTW

Arrangement € 210,00 excl. BTW

Totaal

€ 3.303,25 BTW vrijgesteld

Incl. materiaal en arrangementen

Tijdens onderstaande stappen kan je je startdatum kiezen

Twijfel je nog? Volg eerst een gratis proefles!

Ontdek jouw mogelijkheden en wordt sterker.

Vragen of advies nodig?

Klik op onderstaande links om hulp te ontvangen

Judith Hoogkamp

Opleidingsadviseur

Gerelateerde opleidingen

Deze opleidingen zijn misschien ook wat voor jou