Leiderschap en management


  • Ontwikkel leiderschapsvaardigheden via training of coaching
  • Versterk de samenwerking en haal het beste uit teams
  • Realiseer een cultuuromslag en duurzame gedragsverandering in organisaties

In onze impactvolle trainingen of via persoonlijke coaching ontwikkelen we leiderschapsvaardigheden. We zorgen voor de juiste skills om teams optimaal te laten functioneren. En we stellen we op maat Management Development programma's voor leidinggevenden samen.

Realiseer je ambities, samen met je team
Leer je rol als leidinggevende optimaal te benutten


In onze leiderschapstrainingen krijg je concrete handvatten om het beste uit jezelf en je team te halen. Je leert effectief leiding te geven in elke situatie.

Versnel je ontwikkelproces met persoonlijke coaching
Krijg inzicht in jouw persoonlijke waarden en talenten


Met persoonlijke coaching behaal je snel resultaten met een hoog en duurzaam rendement. We werken vanuit een eigen unieke visie. En jouw werkplek staat centraal. Onze coaches zijn zorgvuldig geselecteerd.

Advies nodig?


Wil je weten hoe jij jouw leiderschapskwaliteiten het best verder kunt ontwikkelen? Bel voor advies of vul het contactformulier in. We nemen dan snel contact met je op!

Leiderschap


Leiderschap is meer dan baas spelen over lager geplaatste medewerkers van een organisatie. In essentie is het een proces waarbij iemand een groep mensen inspireert, beïnvloedt, stuurt om een bepaald (vooraf bepaald) doel te bereiken. De belangrijkste taken van leiders zijn doorgaans het nemen van beslissingen, het ontwikkelen van relaties, het beïnvloeden van mensen en het zoeken naar en voorzien in informatie. Leiders hebben dus taakgerichte en relatiegerichte taken.

Heel vaak zegt men dat managers leider zijn. Maar het is niet omdat iemand een goede manager is, dat die persoon per definitie goed leiding geeft. In essentie is er een belangrijk verschil tussen managen en leiden. Management is meestal een doordacht, geïnformeerd proces dat zich vooral richt op de technische aspecten van het geven van leiding. Je kunt het dus rationeel noemen. In de literatuur wordt bij “leiderschap” juist niet deze rationele punten bedoeld, maar eerder de persoonlijke aspecten. Leidinggeven gaat dus over het beïnvloeden van het gedrag van je medewerkers om zo de prestaties te verbeteren en iedereen richting het gewenste doel te laten bewegen. Dat een leidinggevende op een juiste manier de organisatie leidt is belangrijk. Het management van de organisatie dienst zich dus niet enkel bezig te houden met de technische beslissingen (wat is nodig voor het bedrijf?) maar ook met de persoonlijke (hoe zorg ik ervoor dat iedereen voor de volle 100% voor eenzelfde doel gaat?). 

Om de leidinggevende te helpen hebben tal van onderzoekers, gespecialiseerd in het domein management, de leiderschapsstijlen in kaart gebracht. Een bekende theorie is “situationeel leiderschap” dat vier leiderschapsstijlen onderscheidt: de directieve stijl, de coachende stijl, de participerende of ondersteunende stijl en de delegerende stijl.

Voor een leidinggevende is het belangrijk dat hij of zij goed aanvoelt welke leiderschapsstijl wanneer in te zetten. Door de juiste inschattingen te maken, kan de manager het team motiveren. Zo weet de directeur uiteindelijk alle neuzen in dezelfde richting te zetten en de doelstellingen van de organisatie zo efficiënt mogelijk te behalen. Leidinggeven gaat dus veel verder dan zeggen wie wat moet doen. Het komt erop aan elke medewerker binnen de organisatie goed te kennen, te weten wat de motivatie is van die persoon en hoe die het team het beste versterkt. Door deze analyse goed te maken, weet de directeur elke medewerker te waarderen. Deze waardering wordt gevoeld op de werkvloer en zal ervaren worden als een directeur die luistert naar zijn personeel. Hierdoor weet een baas een hecht team te smeden dat zelfs moeilijke beslissingen en uitdagingen samen zal trachten te doorstaan.